Poziția USR pe tema Congresului Românilor de Pretutindeni

Poziția USR pe tema Congresului Românilor de Pretutindeni

USR reclamă faptul că un subiect important precum relația Diasporei cu statul român și sprijinirea comunităților românești de peste graniță este tratat într-o maniera politicianistă.

În Parlamentul României, Metodologia privind organizarea alegerii delegațiilor la Congresul Românilor de Pretutindeni a ajuns minge de ping-pong între camere, între comisii, între partide.

Parlamentarii USR au semnalat în repetate rânduri lipsa de coerență și de logică din propunerea de metodologie în discuție și au propus sau susținut modificări ce ar fi făcut-o oarecum funcțională.

”USR consideră că trebuie atacat fondul problemei și anume faptul că legea 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni este prost făcută si practic inaplicabilă. Această lege nu definește clar rolul și obiectivele Congresului și Consiliului românilor de pretutindeni, iar implicarea politicului în organizarea și supervizarea activității acestor organisme nu este indicată”, a declarat Radu Mihail, senator USR de Diaspora.

Soluția pe care USR o propune este modificarea rapidă a legislației, în sensul transformării statului român într-un facilitator al unei mari manifestații pe care românii din Diaspora o organizează. Rolul pe care acest Congres ar trebui să îl aibă este asigurarea interacțiunii între oamenii din Diaspora pe subiecte concrete (păstrarea identității prin asigurarea utilizării limbii române, contribuția la dezvoltarea economică a României, etc.) și generarea de puncte de vedere și recomandări utile Guvernului și Parlamentului.

Pentru a evita politizarea și denaturarea scopului manifestației, propunem ca Parlamentul să fie scos din procedura de organizare a Congresului. Statul trebuie să ajute la desfășurarea Congresului punând la dispoziție mijloacele necesare și atât.

Acest Congres nu trebuie să creeze posturi și poziții privilegiate sau să dea avantaje și facilități unora sau altora. El trebuie să le faciliteze contribuția concretă în domeniile lor de expertiză (social, economic, juridic, științific, etc.) celor care au voința de a îmbunătăți viața românilor de pretutindeni și care aduc cu ei experiența specifică din diversele țări unde s-au stabilit.

USR va iniția o serie de consultări si dezbateri cu oameni activi din Diaspora, inclusiv cu membri ai Consiliului Românilor de Pretutindeni, și invită toate partidele parlamentare și organizațiile non guvernamentale interesate la o activitate comună pentru a construi un cadru legal eficient care să genereze un Congres util și de care să fim mândri.