Deputatul USR Emanuel Ungureanu cere DIICOT redeschiderea unui dosar de trafic de organe la Institutul de Transplant Renal din Cluj

Deputatul USR Emanuel Ungureanu cere DIICOT redeschiderea unui dosar de trafic de organe la Institutul de Transplant Renal din Cluj

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a fost, miercuri, la sediul DIICOT pentru a solicita redeschiderea unui dosar de trafic de organe la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca, condus de profesorul Mihai Lucan.

Deputatul USR a adus procurorilor DIICOT probe noi pentru redeschiderea unui dosar din 2005, bazat pe un autodenunț al unuia dintre pacienții care și-au vândut rinichii prin rețeaua de trafic de organe organizată de profesorul Mihai Lucan la Institutul din Cluj. Iulian Iacob a mărturisit că a convins și alți pacienți să își vândă rinichii pentru cetățeni străini prin această rețea. Dosarele instrumentate de DIICOT Cluj și respectiv Parchetul Curții de Apel Cluj au fost clasate în anii 2005 și 2006 din lipsă de probe, dar Emanuel Ungureanu a descoperit cu ajutorul angajaților de la Institutul Clinic de Transplant registre de internări care confirmă mărturia lui Iulian Iacob.

”Am descoperit probe noi care arată că procurorii și polițiștii de crimă organizată din Cluj nu și-au făcut datoria în cazul dosarele de trafic de organe deschise în 2005 pe baza autodenunțului lui Iulian Iacob. Sper ca justiția să facă dreptate și să audieze martori din rândul medicilor și asistentelor de la Institutul din Cluj care au participat sau au fost martori la activitatea de trafic de organe organizată de profesorul Lucan”, a explicat deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Pe lângă probele noi aduse procurorilor DIICOT, deputatul USR a depus și mărturie în calitate de martor cu privire la modul în care profesorul Mihai Lucan, fostul șef al Institutului Clinic din Cluj, trafica organele donatorilor în moarte cerebrală. Emanuel Ungureanu a lucrat ca asistent social în cadrul instituției și în anul 2003 a obținut acordul pentru prelevarea unui rinichi de la o tânără de 18 ani, Hencz Kinga, acel rinichi fiind traficat de profesorul Lucan pentru un cetățean german care se afla la al doilea transplant.

Imediat, Emanuel Ungureanu a transmis câte o scrisoare către Administrația prezidențială și Ministerul Sănătății pentru a semnala această activitate ilegală și a luat legătura cu procurorii DIICOT din Cluj pentru a-și exprima disponibilitatea de a depune mărturie în acest caz.

”Din păcate, în ciuda insistențelor mele de a depune o mărturie, în anii 2004-2005 și ulterior, procurorii DIICOT Cluj, Molnar și respectiv Hrudei, nu au vrut să deschidă acest caz și să îmi ia o mărturie, alături de alte persoane care aveau informații relevante despre activitatea de trafic de organe practicată în această instituție între anii 2000-2003”, a declarat deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Deputatul USR se luptă de peste zece ani pentru a demasca rețeaua de trafic de organe de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca. În toți acești ani a încercat să convingă procurorii DIICOT să ancheteze activitatea profesorului Mihai Lucan. În prezent, fostul șef al Institutului din Cluj este arestat la domiciliu pentru 30 de zile într-un alt dosar în care este acuzat de delapidarea instituției. Acest dosar are la bază tot un denunț al lui Emanuel Ungureanu.