USR a votat împotriva Guvernului Dăncilă. Discursul președintelui USR, Dan Barna

USR a votat împotriva Guvernului Dăncilă. Discursul președintelui USR, Dan Barna

Uniunea Salvați România a votat, luni, împotriva învestirii guvernului condus de Viorica Dăncilă, iar președintele USR, Dan Barna, a susținut un discurs în care a criticat instabilitatea politică generată de coaliția PSD-ALDE în ultimul an și concentrarea puterii în mâinile unui singur om – liderul PSD Liviu Dragnea.

Discursul integral al președintelui USR, Dan Barna:

Doamnelor și domnilor,

Uniunea Salvați România va vota împotriva guvernului Dăncilă. Este singurul lucru normal pe care îl putem face în această situație ridicolă.

Mă întreb câte guverne trebuie să mai cadă până când vom putea opri tot acest circ in reluare? Și până când loialitatea față de șeful de partid va mai călca în picioare responsabilitatea pe care o aveți față de cetățenii care v-au votat?

Poate vă mai amintiți de ei, oamenii de pe stradă, cei pe care se presupune că îi reprezentați. În vreme ce Liviu Dragnea schimbă guvernele odată cu anotimpurile, oamenii aceștia cheltuie astăzi mai mulți bani pentru mâncare, pe benzină, sau pe curent electric.

Leul se târâie șontâc cu luxație de șold, milioane de români cu credite simt în buzunar zilnic cum Robor chiar nu ascultă de Liviu Dragnea, avem din ce în ce mai multe conflicte de muncă provocate de “involuția” fiscală, pe care ne-ați propus-o anul trecut, iar gradul de îndatorare crește precum Făt Frumos.

În timp ce dumneavoastră guvernați prin ironie și mișto, “pentru că puteți” , numărul firmelor și al PFA-urilor intrate în insolvență sau închise a crescut spectaculos în 2017 cu aproape 9%. (9.102 au intrat în insolvență, 16.380 și-au suspendat activitatea și 31.197 au fost dizolvate, conform datelor ONRC). 9% din cea mai dinamică componentă a economiei ați reușit sa o omorâți într-un singur an. Nu vă pasă. Nu ascultați acest mesaj exasperat pe care vi-l transmite clasa de mijloc. Acolo este motorul dezvoltării societății. Acestor oameni ați decis însă să le nominalizați la mediul de afaceri un ministru trimis în judecată pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Mă întreb: să fie doar mâna foarte proastă cu care târâți România afară din Europa sau este și dispreț, foarte mult dispreț pentru România?

Dar nu l-am auzit nici pe Liviu Dragnea, nici pe vreunul dintre dumneavoastră, doamnelor și domnilor de la PSD și ALDE, reproșându-i lui Mihai Tudose ”performanța” guvernării. Când a ieșit domnul Dragnea să ne explice de ce schimbă iar guvernul, nu l-am auzit să spună: l-am dat jos pe Tudose pentru că au crescut prețurile. Sau pentru că a pus la pământ investițiile. Sau ceva despre programul de guvernare.

Măcar la Grindeanu a încercat, de dragul aparențelor.

Sigur, nimeni nu crede că Liviu Dragnea i-a dat jos pe Tudose și Grindeanu pentru că nu au reușit să îndeplinească programul de guvernare. Nici măcar Liviu Dragnea nu mai știe ce mai scrie acum în programul de guvernare..

Liviu Dragnea i-a dat jos pe Tudose și pe Grindeanu pentru că și unul și celălalt au ezitat să își asume legile justiției. Grindeanu s-a speriat de rezistența oamenilor din stradă și a anulat ordonanța 13. Tudose a refuzat să-și asume răspunderea pe pachetul de modificări la legile justiției. Acum vine Viorica Dăncilă, cu un mandat foarte simplu, pe care l-a spus chiar Liviu Dragnea când i-a anunțat nominalizarea. Doamna Dăncilă, declara Liviu Dragnea, susține cu toată convingerea modificarea legilor justiției. Atât. Foarte simplu.

Mandatul doamnei Dăncilă este să finalizeze subordonarea justiției față de interesele lui Liviu Dragnea.

Dacă va reuși, probabil că va sărbători Crăciunul la Palatul Victoria. Dacă nu, îi va urma pe Tudose și Grindeanu, într-o funcție călduță dintr-o instituție de stat, plătită evident din buzunarele acelorași oameni de care și domnul Dragnea și dumneavoastră ați uitat.

De un an de zile ne batem pe legile justiției. Dumneavoastră vă chinuiți să le macelăriți, noi să le apărăm. Și guvernul Tudose și guvernul Grindeanu au căzut din cauza legilor justiției.Tot din cauza legilor justiției au ieșit în stradă mai mulți oameni decât la Revoluție. La televizor, în ziare, pe Facebook, la piață, în parc, lumea vorbește numai despre legile justiției. Societatea a fost împărțită în două tabere, iar distanța dintre ele crește cu fiecare zi de dezbateri și de proteste. Trăim într-o țară ruptă în două din cauza legilor justiției.

De ce am ajuns aici?

Pentru că Liviu Dragnea are un dosar penal și nu vrea să ajungă la pușcărie. Nu este nimic mai complicat de atât.

Cu tot respectul pentru doamna Dăncilă, dar nu cred că e cineva în această sală, de fapt nu cred că e cineva în această țară care să nu înțeleagă cine va fi de-acum înainte adevăratul premier al României.

Doamna premier tocmai ne-a confirmat că astăzi nu votam persoane. Într-un guvern marionetă este chiar dificil.

La finalul zilei, cu voturile dumneavoastră, Liviu Dragnea va prelua controlul, de data asta în mod direct, asupra Guvernului României. Și România va fi în situația extrem de periculoasă în care două dintre puterile în stat – Parlamentul și Guvernul – se vor afla sub controlul unui singur om. Subliniez, un om, nu un partid.

Înlăturarea lui Tudose ne-a arătat că PSD nu mai este astăzi un partid. A devenit, obedient și slugarnic, un fel de anexă a voinței lui Liviu Dragnea. Cam la fel cum, la final, Partidul Comunist devenise o anexă, obedientă și slugarnică, a voinței lui Nicolae Ceaușescu.

Chiar dacă Liviu Dragnea ar fi un om de bună-credință – nu este, dar chiar dacă ar fi – este extrem de periculos pentru o democrație ca un singur om să aibă atâta putere în stat.

Dragi colegi din PSD, din ALDE și UDMR și de la minorități: astăzi este ultima șansă să votați împotriva instaurării unei dictaturi personale. Astăzi este ultima șansă să votați ca Romania să nu treacă pe actiuni la purtător în buzunarul lui Liviu Dragnea, precum Tel Drum (care s-a cerut și ea în insolvența).

În ultimele 12 luni, Liviu Dragnea a arătat că este dispus să sacrifice orice, guvern, partid, oameni, toate resursele pe care le poate controla ca să subordoneze justiția.

Nu am nici cea mai mică urmă de îndoială că Liviu Dragnea va folosi puterea imensă pe care dumneavoastră i-o veți da astăzi pentru a prelua în mod autoritar, pe persoană fizică, controlul asupra statului român.

Pare o ironie amară a istoriei că la 100 de ani de la Marea Unire, România se confruntă din nou cu perspectiva unui regim autoritar. România lui Dragnea începe să aibă umblătura și căutătura Turciei lui Erdogan, Ungariei lui Orban și Rusiei lui Putin. Un stat aservit, o justiție în genunchi, o societate destrămată. Ne întoarcem acolo de unde am plecat acum 29 de ani. Ne intoarcem acolo unde am băltit 45 de ani înainte. Iar dumneavoastră, veți face astăzi primul pas.

Înainte să închei, vreau să le mulțumesc sutelor de mii de români care au ieșit în stradă în ultimele 12 luni. Dacă România a câștigat ceva în ultimul an, atunci v-a câștigat pe voi, cei care ați ales să nu stați deoparte. Vă îndemn să nu renunțați. Să rezistați! România are în continuare nevoie de voi, pentru că voi sunteți cea mai bună speranță a României la un viitor democratic și european.

Și-n cele din urmă, ce mod e mai bun de a sărbători 100 de ani de la Marea Unire, decât luptând pentru România?
Vă mulțumesc!