USR cere PSD să își ceară scuze familiilor îndurerate din Valea Jiului pentru jignirile aduse acestora de către deputatul Iulian Iancu

USR cere PSD să își ceară scuze familiilor îndurerate din Valea Jiului pentru jignirile aduse acestora de către deputatul Iulian Iancu

Uniunea Salvați România îi solicită președintelui Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, deputatul PSD Iulian Iancu, să își ceară scuze public familiilor îndoliate din Valea Jiului. În cadrul audierilor lui Anton Anton, propus pentru funcția de ministru al energiei în Guvernul Dăncilă, Iulian Iancu a ridiculizat faptul că cinci mineri au murit în accidente de muncă în Valea Jiului la sfârșitul anului trecut. Colegii săi de la PSD i-au ținut isonul și au insinuat că nici vorbă de așa ceva și că poate decesele au avut loc în altă țară.

Regretabila intervenție a domnului Iulian Iancu a avut loc după ce deputata USR Cristina Prună i-a cerut ministrului nominalizat să explice ce măsuri crede că ar trebui luate în Valea Jiului pentru a nu se mai înregistra victime umane ca urmare a exploatărilor din subteran. Iulian Iancu a ținut să o atenționeze pe Cristina Prună că folosește termeni exagerați și că poate decesele invocate au avut loc în altă țară, nicidecum în România.

„Aș vrea, vă rog, când luăm cuvântul, să nu folosim termeni așa de gravi și de generali: au fost foarte multe decese în ultimele trei luni în sectorul minier. Poate ne spuneți câte decese în ultimele trei luni și unde anume, sau în ce țară. Poate în sectorul minier, în general, în lume”, a spus Iulian Iancu, președinte al Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților.

”Am asistat cu dezgust la intervenția președintelui Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, pesedistul Iulian Iancu, care mă avertiza să nu mai folosesc termeni gravi atunci când vorbesc de minerii decedați în accidente de muncă. Pentru el și pentru colegii săi sunt prea puțini morți ca să merite luați în seamă. Pentru exactitate, acestea sunt cuvintele folosite de Iulian Iancu în timp ce colegii săi de la PSD râdeau, bine dispuși, de subiectul discuției: câți mineri au murit și mai ales unde”, a declarat deputata USR Cristina Prună.

Anul trecut, în urma accidentelor miniere din Valea Jiului au decedat cinci mineri și că în ciuda unor anchete demarate de către Ministerul Energiei, nu există nici o concluzie în ceea ce privește cauza accidentelor și cei care se fac vinovați.

În consecință, USR cere în mod imperios ca PSD să retragă sprijinul deputatului Iulian Iancu și, în același timp, considerăm că scuzele acestuia adresate familiilor care au trecut prin suferința pierderii celui drag sunt o minimă reparație morală.