Sesizările USR scot la iveală jaful din sistemul de sănătate

Sesizările USR scot la iveală jaful din sistemul de sănătate

 

O sesizare depusă la DIICOT de parlamentarul USR Emanuel Ungureanu a scos la iveală jaful de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal, iar astăzi chirurgul Mihai Lucan, fostul manager al Institutului, a fost reținut de procurori pentru delapidare.

”Am intrat în politică pentru a duce mai departe lupta cu găștile care patronează universitățile de medicină din România și sugrumă sistemul medical. Am folosit și voi folosi în continuare toate mijloacele parlamentare pe care le am la dispoziție pentru a sesiza abuzuri și pentru a proteja drepturile pacienților. Cel mai important drept este accesul la servicii medicale de calitate”, a declarat deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Deputatul USR de Cluj a trimis în luna martie o interpelare la adresa ministrului Sănătății pentru a semnala situația dezastruoasă a Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal și pentru a-i cere domnului Florian Bodog să găsească soluțiile legale pentru a salva Institutul din Cluj de la faliment.

În răspunsul la interpelare, Ministerul Sănătății i-a transmis deputatului Emanuel Ungureanu că a avut loc un control la Institut în urmă cu șase luni, iar rezultatele arată că echipa de management a acestei instituții medicale nu a utilizat eficient bugetul alocat, iar activitatea de transplant pancreatic s-a desfășurat nelegal.

În aceste condiții, deputatul Emanuel Ungureanu a depus o sesizare oficială la DIICOT în care devoala practica din ultimii zece ani la nivelul Institutului din Cluj prin care pacienții cu diferite afecțiuni urologice, care se adresau cu bilet de trimitere acestei instituții de stat, erau direcționați de către profesorul Lucan către clinica privată Lukmed. Această clinică este deținută de familia Lucan și administrată de fiul profesorului Lucan, Ciprian Lucan, care era și angajat al Institutului din Cluj.

Parlamentul USR a aflat că medicul Lucan ar fi avut complici la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății și a mai depus o nouă sesizare la DIICOT cu privire la posibile fapte de abuz în serviciu sau luare de mită ale funcționarilor din cele două instituții care au efectuat un control la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj. Cercetările sunt în curs în cazul acestei sesizări.

Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj este în pragul falimentului din cauza unei datorii de 2,2 milioane de lei, acumulată în cea mai mare parte în perioada în care la conducerea acestei instituții se afla profesorul Mihai Lucan. Situația a devenit dramatică după ce au fost blocate conturile instituției din care se plăteau salariile angajaților.