USR a lansat azi proiectul Parcul Uranus

USR a lansat azi proiectul Parcul Uranus

 

Uniunea Salvați România a lansat, joi, 14 decembrie, proiectul Parcul Uranus care își propune să transforme spațiul închis și totalitar din jurul Palatului Parlamentului într-unul deschis și democratic.

La inițiativa USR, o echipă multi-disciplinară de arhitecți, urbaniști și peisagiști din Copenhaga și București au explorat posibilitățile de amenajare urbanistică și peisagistică a terenului din jurul Palatului Parlamentului și legăturile acestuia cu terenurile din jur și cu orașul.

“Cu acest proiect am vrea să arătăm potențialul acestui spațiu de a reintra în viața orașului. Credem ca în România și în București e mare nevoie de spații publice și o viziune mai optimistă asupra viitorului”, a declarat Dimitrie Grigorescu, coordonatorul echipe de experți care au lucrat la materialul Parcul Uranus.

Materialul conține o istorie a intervențiilor asupra terenului din jurul Palatului Parlamentului, demolarea cartierului Uranus și construcția Casei Poporului, exemple de spații publice din jurul parlamentelor din alte țări, o analiză a situației urbanistice actuale, precum și o viziune despre amenajarea unui nou tip de spațiu public, cu simulări foto-realiste, propuneri de soluții alternative de asigurare a securității și o etapizare a realizării proiectului.

Evenimentul de lansare a constat într-un tur al terenului, o vizionare de pe acoperișul Palatului Parlamentului și s-a terminat la Muzeul Național de Artă Contemporană cu prezentarea proiectului de către autori și discursuri din partea parlamentarilor USR, Cristina Prună și Radu Mihail. Au fost prezenți ziariști, parlamentari și consilieri locali, arhitecți, urbaniști și reprezentanți ai societății civile.

“Există tentația demnitarului de a se retrage din lumea reală, de a se înconjura de garduri și de a se distanța de oameni. Am văzut în aceste zile cum o categorie de cetățeni ai acestei țări se consideră mai speciali decât ceilalți și cum își construiesc o lume doar pentru ei. Legile justiției sunt de fapt un gard înalt, care despart cetățenii între privilegiați și restul societății. Oamenii din stradă strigă ‚‚vă vedem’’ și trebuie să îi ajutăm să reușească. Acest proiect este doar un pas mic dintr-o construcție mare care ar urma să transforme instituția parlamentului într-o instituție mai deschisă și mai democratică, adică să o aducă în mijlocul oamenilor, a declarat deputata USR Cristina Prună, inițiatoarea proiectului Parcul Uranus.

”Momentul lansării acestui proiect este deosebit de important deoarece acum în Parlament au loc îngrădiri: ale dreptului de a propune, de a dezbate, de a protesta. Acest proiect aduce deschidere, propune spațiu de dialog și interacțiune. De asta are nevoie societatea românească acum și de aceea acest proiect este important pentru USR”, a punctat senatorul USR Radu Mihail.

”Parcul Parlamentului este un proiect necesar atât pentru cetățeni, dar mai ales pentru Parlament. Această instituție beneficiază de cea mai mică rată de încredere în rândul cetățenilor, iar prin acest proiect ar fi un semnal că se dorește redresarea acestei situații. Fac un apel către colegii parlamentari să susțină acest proiect și sa arate ca pentru ei Palatul Parlamentului nu e o fortăreață în care se ascund de cetățeni. Totodată, e momentul ca cetățenii să le ceara parlamentarilor și altor actori decidenți deschiderea acestui spațiu. În fond, USR nu a făcut decât să preia o idee venită de la cetățeni, ideea le aparține, așa cum ar trebui să le aparțină și Parcul Parlamentului”, a spus senatoarea USR Florina Presadă la evenimentul de lansare.

Materialul a fost tipărit sub forma unei cărți și este prezentat pe site-ul parculuranus.org.

Mulțumim autorilor acestui proiect care au lucrat voluntar la o idee în care cred: Dimitrie Grigorescu, Kirsty Badenoch, Horia Spirescu, Andrei Ducu-Predescu, Teodor Frățilă, Andrei Theodor Ioniță, Victor Șerbănescu.

USR își dorește instituții democratice și spații publice de calitate. Vom susținem politic și instituțional această idee și vom convinge Parlamentul și celelalte instituții implicate de nevoia de a ieși din starea de izolare actuală. Vrem un parlament al cetățenilor și un nou parc pentru Capitală.