Noile legi ale justiției se vor întoarce împotriva PSD-ALDE

Noile legi ale justiției se vor întoarce împotriva PSD-ALDE

 

Cele două legi ale justiției care s-au votat, miercuri, în plenul Camerei Deputaților continuă subordonarea politică a justiției și subminarea statului de drept. Fără o justiție independentă și fără un stat de drept puternic, o democrație nu poate funcționa.

”USR a votat împotriva acestor legi pentru că nu vrem să ne întoarcem la România lui Iliescu și a lui Năstase, când de la primar la prim-ministru toată lumea fura în liniște și nimeni nu era anchetat. Vrem să trăim într-o țară europeană, civilizată, în care toată lumea respectă legea și în care autoritățile publice, pe care le plătim din banii noștri, lucrează în serviciul nostru – ca să avem spitale curate, ca să avem școli mai bune, ca să avem și noi o autostradă care să traverseze țara, nu ca să se îmbogățească Liviu Dragnea sau Călin Popescu Tăriceanu. O țară democratică este aceea în care cei care fură din banii noștri ajung la închisoare, nu stau la prezidiul Parlamentului”, a declarat președintele USR Dan Barna.

La zece ani după integrarea României în Uniunea Europeană, coaliția PSD-ALDE reușește să readucă justiția la cheremul clasei politice, așa cum a mai fost în timpul mandatului Rodicăi Stănoiu și Guvernului Adrian Năstase. Prin noua lege 304 se înființează Secția de Investigare a unor Infracțiuni din Justiție, care va ancheta exclusiv magistrați, la fel cum o făcea Biroul de Anchete Speciale înainte de 2005, când închiderea și deschiderea dosarelor penale se decidea în ședințe de partid.

Mare parte din reforma justiției făcută în anii 2004-2005 pentru a intra în UE este anulată prin aceste proiecte de legi inițiate de PSD-ALDE. De aceea, partenerii externi ai României au emis mai multe avertismente cu privire la adoptarea modificărilor legilor justiției care pot afecta lupta împotriva corupției și independența sistemului judiciar.

Peste 6000 de magistrați au spus NU legilor justiției marca PSD-ALDE, Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ cele trei proiecte legislative, Comisia Europeană a semnalat cu îngrijorare că modificarea legilor justiției se face fără transparență sau dezbatere, Grupul de state împotriva corupției (GRECO) din cadrul Consiliului Europei a cerut explicații coaliției PSD-ALDE cu privire la aceste legile care riscă să afecteze lupta anticorupție din România.

Uniunea Salvați România avertizează că noile legi ale justiției se vor întoarce împotriva parlamentarilor PSD-ALDE. Dacă justiția nu va mai funcționa în România, corupția va afecta toate domeniile, inclusiv educația și sănătatea, fără de care nicio societate nu se poate dezvolta.

”PSD nu este un partid democratic care încearcă să promoveze o agendă în interesul cetățenilor. Este un partid subordonat complet intereselor lui Liviu Dragnea care vrea să scape de propriile dosare penale. Probabil, Liviu Dragnea se crede cel mai puternic om din România, așa cum a crezut și Adrian Năstase că este. Cu toate acestea, fostul lider PSD a ajuns la închisoare pentru că a furat din banii românilor, iar actualul lider al Partidul Social Democrat merge pe același drum”, a declarat președintele USR Dan Barna.