Protecția mediului, o prioritate pentru USR în elaborarea bugetului pentru 2018

Protecția mediului, o prioritate pentru USR în elaborarea bugetului pentru 2018

Protecția mediului este o prioritate pentru USR în elaborarea bugetului pentru 2018. Parlamentarii USR au depus o serie de amendamente pentru o protecție mai bună a mediului înconjurător, principalele domenii vizate fiind calitatea aerului, pădurile și gestionarea deșeurilor.

Laboratoarele mobile ale Agenției pentru Protecția Mediului sunt esențiale pentru monitorizarea calității aerului din zonele în care populația se plânge de mirosuri puternice: zone industriale sau zone aflate în apropierea depozitelor de deșeuri. Parlamentarii USR au propus alocarea a 3.000.000 de lei pentru modernizarea laboratoarelor și acreditarea lor RENAR. În prezent, monitorizarea calității aerului este defectuoasă, deși este primul pas către asigurarea unui aer curat în zonele urbane.

Tot pentru creșterea calității aerului, parlamentarii USR au inclus creșterea spațiilor verzi în amendamentele pentru bugetul anului 2018. USR a propus suma de 3.450.000 de lei pentru creșterea suprafeței de verdeață în municipiile de rang zero (București), precum și în municipiile de rang unu (Bacău, Brașov, Brăila, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Ploiești, Pitești, Târgu Mureș, Timișoara).

Un alt domeniu important din buget sunt pădurile. Parlamentarii USR au propus alocarea a 10.000.000 de lei pentru achiziția de echipamente electronice de măsurare a lemnului cu transmitere automată a datelor prin GPS și drone pentru paza și protecția pădurilor. Amendamentul are ca scop eliminarea erorilor de cubare care pot ajunge și la 10% din volumul total al masei lemnoase, adică peste 300.000.000 de lei. De asemenea, achiziția de drone reduce substanțial amprenta ecologică a activității de pază și asigură o vedere amplă asupra suprafețelor administrate.

Un alt amendament USR care vizează protecția pădurilor se referă la suplimentarea cu 10.000.000 de lei a bugetului pentru împăduriri. Modificarea vizează suprafețele afectate de tăieri ilegale care nu au contracte de administrare sau pază și care necesită plantări și îngrijiri până la vârsta de exploatare.

Nu în ultimul rând, amendamentele USR cuprind și domeniul gestionării deșeurilor. Parlamentarii USR au propus amendarea cu 5.000.000 de lei a bugetului pentru achiziții de studii de fezabilitate pentru fiecare din depozitele de deșeuri aflate la Curtea Europeană de Justiție și care ar fi trebuit închise în 2009.

“Cele 5 amendamente depuse de către USR la bugetul Ministerului Mediului și cele 7 la bugetul Ministerului Apelor și Pădurilor vin să ajute cele două structuri executive în activitatea lor de protejare a mediului. Amendamentele propuse se referă la probleme esențiale de mediu și mizăm pe responsabilitatea Guvernului în aprobarea acestor amendamente”, a declarat Allen Coliban, senator USR, președintele Comisiei pentru Mediu din Senat.

„În fiecare an la alcătuirea bugetului, domeniul mediului este lăsat pe ultimul loc în privința alocărilor bugetare. Grupul USR a depus amendamente ce au ca obiectiv rezolvarea problemelor de poluare cu care se confruntă foarte mulți cetățeni ai României. Amendamentele cuprind și sursa de finanțare, astfel încât coaliția de guvernare își poate dovedi buna credință votând aceste amendamente”, a declarat, la rândul său, Cornel Zainea, deputat USR, membru în Comisia pentru Mediu.

Amendamentele urmează să fie votate astăzi, 12.12.2017, în comisiile reunite de mediu ale Senatului și Camerei Deputaților.