USR cere din nou coaliției PSD-ALDE să oprească abuzul de putere în privința legilor justiției

Uniunea Salvați România cere din nou coaliției PSD-ALDE să renunțe la adoptarea, în regim de urgență, a modificărilor legilor justiției în Parlament și să solicite avizul Comisiei de la Veneția, pentru a avea asigurarea că noua formă a legilor justiției o să reprezinte un progres pentru funcționarea sistemului de Justiție din România.

„Tot ceea ce s-a întâmplat ieri în Camera Deputaților, unde coaliția PSD-ALDE cu sprijinul UDMR a blocat o dezbatere reală și a adoptat pe bandă rulantă modificările la Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, demonstrează intențiile ascunse ale lui Dragnea și Tăriceanu de a controla magistrații pentru a scăpa de propriile dosare penale”, a declarat președintele USR Dan Barna.

Modificările legilor justiției trebuie să beneficieze de o dezbatere publică reală, care să reunească toți actorii din domeniu ce pot contribui la modernizarea legislației. PSD-ALDE au dus în derizoriu dezbaterea într-o Comisie specială care nu avea atribuții legale să modifice aceste legi.

Uniunea Salvați România cere coaliției PSD-ALDE să demonstreze transparență în privința acestui proiect important atât pentru sistemul de justiție, cât și pentru întreaga societate, și să ceară avizul Comisiei de la Veneția pe modificările propuse de Florin Iordache, Eugen Nicolicea și Serban Nicolae. Dacă aceste modificări nu subminează independența magistraților, experții PSD-ALDE în justiție nu au de ce să se teamă de acest aviz.

„Modul în care coaliția de la putere a acționat, profitând cu cinism inclusiv de moartea Regelui Mihai I care a dus la sistarea protestelor, pentru a adopta rapid modificările la Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, este inacceptabil și trebuie oprit. USR a utilizat și va utiliza în continuare toate mijloacele parlamentare pentru a bloca acest abuz de putere al PSD-ALDE”, a spus președintele USR Dan Barna.

USR face un apel la societatea civilă pentru a susține în continuare demersurile opoziției de blocare a modificărilor legilor justiției care riscă să distrugă democrația din România și să întoarcă țara la practicile din perioada comunistă.