PSD-ALDE vrea să instaureze dictatura în Parlament

PSD-ALDE vrea să instaureze dictatura în Parlament

Coaliția PSD-ALDE vrea să instaureze dictatura în Parlament printr-o modificare a Regulamentului care nu mai permite dezbaterea amendamentelor în plenul Camerei Deputaților. Propunerea de modificare a fost inițiată miercuri seară, după ședința maraton de aproape 13 ore în care s-au votat toate amendamentele depuse în Comisia specială la Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Propunerea aparține domnilor Florin Iordache (PSD), Marian Cucşa (ALDE) și Tudor Ciuhodaru (PSD), iar inițiatorii susțin că doresc o mai bună structurare a dezbaterii inițiativelor legislative aflate în procedură de urgență, în cazul în care timpul de dezbatere s-a epuizat. Ceea ce își doresc cu adevărat deputații PSD-ALDE este să blocheze opoziția să mai amâne votul pe legile justiției, așa cum s-a întâmplat ieri în ședința de 13 ore.

Se propune astfel ca toate amendamentele admise aduse unui articol să fie supuse unui singur vot, iar amendamentele respinse de comisie să fie supuse votului numai în cazul în care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de Comisie. Modificarea este absurdă, în condițiile în care amendamentele admise și cele respinse nu au de obicei legătură între ele. În cele mai multe cazuri se referă la articole diferite și conțin prevederi diferite.

Articolul 120, alineatul 2 din Regulamentul Camerei Deputaților, pe care coaliția PSD-ALDE încearcă să îl modifice, este exact articolul pe care deputații USR l-au invocat în timpul ședinței de miercuri pentru a prelungi dezbaterea din plen prin susținerea fiecărui amendament depus în Comisia specială la  Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor.

”Domnul Florin Iordache vrea să elimine orice risc ca mașinăria de vot PSD să mai poată fi blocată să adopte legile justiției. Practic, se încearcă interzicerea posibilității de a dezbate în plenul Camerei Deputaților, această modificare fiind începutul unei dictaturi a majorității în plen. Până în prezent, aveai posibilitatea ca deputat al statului român să susții un amendament în plen și să îi convingi pe ceilalți colegi deputați că amendamentul este util pentru societate și țară. Prin această modificare se pierde acest drept fundamental al deputaților români. PSD se gândește că având majoritatea în comisii, plenul Camerei Deputaților poate deveni decorativ”, a explicat președintele USR Dan Barna.

USR se va opune acestei modificări a Regulamentului și va sesiza la Curtea Constituțională, dacă majoritatea o va adopta. Prin această modificare se elimină posibilitatea unui dialog cu argumente pertinente în plenul Camerei Deputaților, care este suveran, ceea ce încalcă legea fundamentală. Biroul Permanent al Camerei Deputaților va discuta această propunere luni, 11 decembrie.