Primul filibuster din România:  USR a depus 5000 de amendamente împotriva TVA Split

Primul filibuster din România: USR a depus 5000 de amendamente împotriva TVA Split

 

Deputații USR au depus 5 000 de amendamente împotriva ordonanței Split TVA, adică 821 de pagini de amendamente care trebuie citite, dezbătute și votate în comisie și în plen. Astfel, USR inițiază primul filibuster din România pe o temă extrem de importantă pentru întreaga economie română.

Ordonanța privind Split TVA va fi marți pe ordinea de zi a comisiei pentru buget, finanțe și bănci, iar USR își dorește să respingă acest experiment unic în lume prin care economia română va fi sufocată de birocrație. Din cauza TVA Split investițiile străine ne vor evita mai mult ca până acum, românii cu potențial vor pleca în continuare în numere record din țară, iar economia va fi dominată de o mână de mari corporații care își permit să facă față birocrației și costurilor fixe.  Aceste aspecte sunt confirmate de specialiștii fiscali și unii funcționari ANAF care realizează că nu vor putea aplica acest sistem fără blocaje majore în economie.

„De când am ajuns în parlament, PSD-ALDE ne tot șicanează cu faimoasa „procedură”. De 27 de ani de când sunt ei în politică au avut timp să se specializeze pe procedură parlamentară. Ba că nu am semnat unde trebuie, ba că am stat prea mult, ba că am stat prea puțin. Iar ei lucrează la virgulă când vine vorba să-și urmărească interesul. Unii dintre ei chiar au scris procedurile și regulamentele pe care acum ni le impun”, precizează deputatul USR Claudiu Nasui.

USR ia atitudine și încearcă o procedură parlamentară foarte utilizată în alte țări numită „filibuster”. Această procedură este folosită ca o armă a minorității pentru a combate abuzurile majorității. În parlamentul american, de exemplu, dacă cineva ia cuvântul la dezbateri poate să vorbească oricât vrea. În 2013, senatorul american Rand Paul a vorbit timp de 13 ore împotriva unei legi care permitea președintelui american de la acea vreme să folosească drone militare pe teritoriul SUA.

„Adevărul este că opoziția nu poate opri TVA Split în parlament. Nu o poate opri pentru că domnii Liviu Dragnea, Ionuț Mișa, Darius Vâlcov, Florin Georgescu și Liviu Voinea își doresc să supună România acestui experiment fiscal, iar PSD-ALDE sunt o mașinărie de vot disciplinată care vor vota orice primesc ordin să voteze. Nu putem să-i oprim, dar putem măcar să le facem viața mai grea atunci când ei ne fură șansa unei vieți normale în țara noastră. Astfel conform regulamentului camerei deputaților, noi putem formula oricâte amendamente, iar ele pot fi supuse la vot și în plenul camerei la solicitarea noastră. Și fiți siguri că vom solicita acest lucru. O vom solicita pentru fiecare dintre cele 5.000 de amendamente”, a declarat  deputatul Claudiu Nasui.

Amendamentele vor fi retrase cu o condiție: majoritatea trebuie să fie de acord să respingă TVA Split sau măcar să-l facă în întregime opțional. USR va luptă în Parlament și va folosi fiecare mică pârghie pentru a combate această guvernare coruptă, incompetentă și periculoasă.