PSD va decredibiliza Guvernul României în fața instituțiilor europene, prin vocea lui Iulian Iancu

PSD va decredibiliza Guvernul României în fața instituțiilor europene, prin vocea lui Iulian Iancu

 

USR semnalează cu îngrijorare că PSD va decredibiliza Guvernul României în fața instituțiilor europene. Pesedistul Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru Industrii și Servicii a Camerei Deputaților, a anunțat azi că va efectua o vizită la Bruxelles și se va întâlni cu vicepreședintele Comisiei Europene pentru Acțiuni Climatice și Energie, Miguel Arias Cañete, pentru a promova o poziție diferită de cea a Guvernului cu privire la Ordonanța 64/2016 prin care statul român a eliminat prețul fix de producție al gazelor naturale.

„Sub pretextul unei așa-zise iminente crize a gazului care ne-ar paște în această iarnă, Iulian Iancu se chinuie din luna martie să modifice Ordonanța de Urgență 64/2016 prin care statul român a reușit să aducă legislația românească în materie la normele concurențiale și de transparență promovate de Uniunea Europeană. Guvernul României, prin vocea ministrului Toma Petcu, dar și Consiliul Concurenței s-au arătat împotriva modificărilor domniei sale și au susținut forma actuală a Ordonanței. În acest condiții, domnul Iancu a ales să ducă la nivel european acest conflict cu propriul Guvern PSD, ceea ce va afecta credibilitatea instituțiilor române la Bruxelles”, a avertizat deputata USR Cristina Prună, membră în Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților.

OUG 64/2016 a intrat în vigoare la 1 aprilie 2017, respectând cerințele Uniunii Europene de a avea o piață liberă a gazului prin eliminarea oricăror bariere fizice și comerciale.

În ultimele luni, Iulian Iancu a încercat în toate modurile posibile să împiedice adoptarea Ordonanţei, invocând propagandistic interesul consumatorului. A adus în comisie amendamente produse de companii private și s-a plâns că va crește prețul la gaze la consumatorul casnic, deși acesta este protejat prin prețuri reglementate. În cele din urmă, Iulian Iancu a preluat amendamentele depuse de companiile private și a reușit să convingă grupul PSD să le semneze în nume propriu. Aceste amendamente au produs o serie de schimbări în Ordonanță care vor izola România pe piața gazelor.