USR a votat pentru proiectul de achiziționare a rachetelor PATRIOT

USR a votat pentru proiectul de achiziționare a rachetelor PATRIOT

Uniunea Salvați România a votat, marți, pentru proiectul de lege ce permite achiziționarea sistemelor de rachete PATRIOT pentru înzestrarea Armatei Române. Pentru a putea combate cu succes potențialele amenințări aeriene specifice războiului modern, Armata României trebuie să dispună de capabilități sporite de acțiune.

”Achiziționarea sistemului PATRIOT va conduce la modernizarea forțelor armate române, care în prezent au în dotare sisteme de rachete sol-aer depășite din punct de vedere tehnologic și operațional și cu un nivel limitat de interoperabilitate în raport cu sistemele similare ale altor state membre NATO. Echipamentele similare actuale din dotarea Armatei României sunt învechite, iar modernizarea lor nu mai este fezabilă”, a explicat deputatul USR Dumitru Lupescu.

România a cerut Guvernului SUA șapte sisteme PATRIOT PAC – 3+ și a fost semnat în acest sens un acord între guvernele României și SUA. Din cele șapte sisteme (PATRIOT PAC – 3+), vor intra în dotarea armatei române patru sisteme pentru Forțele Aeriene și trei sisteme pentru Forțele Terestre. Sistemul PATRIOT este cea mai modernă variantă a tehnicii de apărare antiaeriană cu caracter defensiv existență pe piață și are o durată de folosire de aproximativ 30 de ani.

”Este îmbucurător faptul că de la nivelul conducerii Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Economiei a fost exprimată intenția declarată de a implica în politica de înzestrare capacitățile economice din industria autohtonă în domeniu, prin crearea unor entități care să producă în România inclusiv componentele necesare apărării naționale și care să ne asigure dezvoltarea economică. Până la urmă, trebuie să fim conștienți că avem atât obligații internaționale asumate, cât și variante de oportunitate foarte importante”, a declarat deputatul USR Dumitru Lupescu.

Proiectul de lege (Plx 481/2017) pentru realizarea „Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol” aferentă programului de înzestrare esențial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)” reprezintă o cerință strategică care trebuie îndeplinită într-un timp cât mai scurt. România reprezintă un furnizor de securitate şi un factor de stabilitate în Balcani şi în vecinătatea estică a Uniunii Europene și trebuie să demonstreze angajamentul ferm față de valorile democratice europene, ale NATO și Parteneriatului Strategic cu SUA.