USR critică legea PSD anti-onguri și depune două proiecte de legi pentru sprijinirea finanțării sectorului non-profit

Deputații USR Adrian Prisnel și Cristian Ghinea au depus astăzi două proiecte de legi care urmăresc sprijinirea finanțării sectorului non-profit de către cetățeni prin majorarea și extinderea instrumentului fiscal de redirecționare a unei cote din impozit, către ONG-uri.

Propunerile legislative vin ca urmare a modificărilor aberante aduse Codului Fiscal de guvernul lui Liviu Dragnea, care afectează finanțarea sectorului ONG de către cetățeni, și în contextul în care PSD a declanșat o acțiune de suprimare a vocilor critice din societatea civilă, prin legea Pleșoianu privind asociațiile și fundațiile.

Unul dintre proiectele de modificare a Codului Fiscal majorează cota care poate fi redirecționată de către cetățeni pentru susținerea entităților nonprofit, unităților de cult și pentru acordarea de burse private de la 2% la 3,5% din impozitul pe venit. Majorarea ar urma să compenseze integral pierderea pe care o produce sectorului non-profit scăderea impozitului pe venit de la 16 la 10%.

Al doilea proiect de lege extinde instrumentul de redirecționare la veniturile obținute din investiții. Astfel, proiectul propune posibilitatea ca persoanele care obțin venituri din investiții să poată redirecționa până la 2% din impozitele datorate statului pentru susținerea entităților nonprofit, unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private. Aceste venituri provin din dividende, dobânzi, transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, transferul aurului financiar, lichidarea unei persoane juridice.

„PSD vrea să suprime orice urmă de contestare a abuzurilor și minciunilor sale. Astăzi ținta PSD este societatea civilă care critică atacul PSD împotriva justiției și proasta guvernare. Vedem cum printr-o lege inițiată de killerul de serviciu al lui Liviu Dragnea, Liviu Pleșoianu, PSD urmărește ca în sectorul ONG să rămână doar organizațiile care sunt animalele de companie ale puterii. Dacă legea va fi adoptată, ONGurilor le va fi interzis să critice puterea, ca o condiție a primirii statutul de utilitate publică, și vor fi desființate, dacă nu publică sursele de venit, în condițiile în care mulți donatori se tem de represalii. Vedem și cum, prin mai multe modificări ale Codului Fiscal, finanțarea societății civile de către cetățeni și companii este diminuată semnificativ. Lupta și munca ONGurilor a fost esențială pentru ca România să fie o societate democratică și mai incluzivă social. Fără fonduri, acestea nu-și pot îndeplini în continuare misiunea. Dorim să le sprijinim prin întărirea mecanismului prin care cetățenii pot redirecționa o parte din impozitele datorate statului către sectorul non-profit”, a declarat deputatul USR Adrian Prisnel.

„În România, ONG-urile reușesc să suplinească lipsa de implicare a statului în domenii-cheie precum servicii sociale sau educație. ONG-urile oferă astfel de servicii mai ieftin, mai eficient și mai profesionist decât o face statul birocratic român. Aceste organizații sunt acum victimele Revoluției fiscale a guvernului lui Liviu Dragnea. Avem acum și acest proiect de lege inițiat de Șerban Nicolae și Liviu Pleșoianu care vrea să interzică ONG-urilor de utilitate publică să critice puterea politică. Asistăm la o ofensivă generalizată la adresa societății civile. PSD-ul încearcă în cel mai putinist stil cu putință să bage pumnul în gură societății civile”, motivează Cristian Ghinea, depunerea celor două proiecte de acte normative.

Cetățenii contribuie din ce în ce mai mult la finanțarea ONGurilor, acest fapt fiind și o recunoaștere a rolului social al acestora. Aproape două milioane de cetățeni, însemnând 30% din contribuabili, au optat în 2015 pentru redirecționarea cotei de 2% din impozitul pe venit către organizațiile non-guvernamentale. Astfel, 28000 de organizații non-guvernamentale au fost finanțate cu 143 de milioane de lei prin instrumentul 2%.