Guvernul PSD-ALDE a dopat creșterea economică a României ceea ce va duce în curând la o criză

Uniunea Salvați România avertizează că Guvernul PSD-ALDE a ales creșterea economiei pe termen scurt și a sacrificat bunăstarea românilor pe termen lung.

Datele din economia României sunt contradictorii și ridică mai multe întrebări: Dacă creșterea economică este de 8.6%, de ce au crescut încasările fiscale cu doar 0.6%? Dacă creșterea economică este reală, de ce a explodat inflația (2.6% în octombrie 2017, cel mai mare nivel din 2013 până acum)? Dacă creșterea nu a fost pe datorie, de ce a explodat ROBOR-ul în ciuda multiplelor intervenții BNR (au fost deja 4 până acum, în valoare totală de 18.6 miliarde de lei)? Dacă economia României este cu adevărat profitabilă, de ce a explodat deficitul comercial (+28% în primele 9 luni 2017)?

”Ar trebui să fie măcăr un om în Ministerul Finanțelor care să se întrebe cum poți să ai creștere de 8,6% a economiei și creștere de doar 0,6% a veniturilor fiscale. În momentul în care vezi un astfel de decalaj ar trebui să îți pui întrebări. Ce se întâmplă în această economie? Nu cumva este o creștere din pix? Indiferent de voința Guvernului și a politicienilor, economia de piață reacționează întotdeauna, iar această reacție se vede în indicatorii care nu pot fi controlați de instituțiile de stat: explozia ROBOR, creșterea inflației, deprecierea monedei naționale, scăderea investițiilor străine directe. Toate acestea sunt niște anomalii într-o economie în creștere”, afirmă deputatul USR Claudiu Năsui, membru în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci.

Uniunea Salvați România atrage atenția că această creșterea economică, mai mult decât dublă față de potențialul normal de creștere a economiei României estimat la 3.5% de către Comisia Europeană, este mai degrabă un motiv de îngrijorare.

”PSD a profitat de un climat de creștere internațională și a dopat creșterea economică a României peste măsură, ceea ce va duce la o criză foarte grea în următorii ani. Cum a făcut acest dopaj? Prin redirecționarea resurselor de la investiții publice către pensii și salarii, care se duc esențialmente în consum: +21.6% creșteri salarii bugetari, +11.7% creșteri ajutoare și asistență socială, -30.1% scăderi în investiții publice. De altfel, deficitul structural care a ajuns la 2,5% ne-a atras o atenționare de la Comisia Europeană”, explică deputatul USR Claudiu Năsui.

Uniunea Salvați România cere Guvernului PSD-ALDE să renunțe la experimentele economice introduse prin ordonanțe de urgență astfel încât România să nu mai fie ocolită de investiții străine deși are o creștere economică record.