USR solicită autorităților să ia măsuri cu privire la incendiul de la groapa Măldărești care durează de patru luni

USR solicită autorităților să ia măsuri cu privire la incendiul de la groapa Măldărești care durează de patru luni

Senatorul USR Allen Coliban, președintele Comisiei pentru Mediu din Senatul României, a alertat autoritățile statului cu competențe în ce privește gestionarea depozitelor de deșeuri și a incendiilor recurente care cauzează probleme de mediu și de sănătate. Groapa de gunoi de la Măldărești, județul Vâlcea, arde mocnit din 20 august cauzând poluarea apelor de suprafață și subterane, precum și poluarea aerului. Acesta este doar unul dintre numeroasele incendii care au avut loc în ultimul timp în România, la Pata Rât, Glina, Brașov, Tecuci, Lipova, Bacău.

Senatorul Coliban i-a solicitat lui Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, să comunice măsurile întreprinse până acum pentru stingerea incendiului, precum și care sunt mijloacele cu care se intervine de patru luni la depozitul care arde. De asemenea, senatorul USR i-a solicitat ministrului Mediului Grațiela Gavrilescu să prezinte Raportul Corpului de Control al Ministrului elaborat în urma controlului din luna septembrie.

O altă solicitare a fost transmisă Instituției Prefectului Vâlcea pentru a afla modul de gestionare a levigatului rezultat în urma proceselor repetate de stingere a incendiilor. Nu în ultimul rând,o solicitare a fost trimisă către Ministerul Sănătății pentru a verifica prezența dioxinelor și furanilor în aer în urma incendiilor, dar și pentru a elabora un plan de monitorizare în zonă.

“Incendiul de la Măldărești a devenit o situație de siguranță națională, nimeni nu neagă problema, lipsesc doar soluții. De asta am solicitat tuturor instituțiilor abilitate să ia urgent măsuri”, spune senatorul USR Allen Coliban.

Incendiile la gropile de gunoi sunt periculoase deoarece produc emisii toxice, cauzate de multitudinii de compuși chimici ce formează compoziția deșeurile aflate în depozit. Incendiile de adâncime pot produce emisii de CO de peste 50.000 ppm, adică o expunere de 1.000 de ori mai mare față de cea reglementată de OSHA (Occupational Safety and Health Administration) pentru expunerea persoanelor timp de 8 ore. Monoxidul de carbon este nociv când este respirat deoarece înlocuiește oxigenul din sânge producând efecte negative permanente și chiar moartea.

Un alt risc este reprezentat de bălțile de levigat ce sunt formate de apa folosită la stingerea incendiului. Levigatul este apa ce trece prin straturile de deșeurile preluând substanțe toxice din acestea. Bălțile riscă să se scurgă în apele din zonă cât și în pânză freatică prin permeabilitatea solului conducând la un dezastru ecologic. Frecvența și intensitatea incendiilor din România sunt cauzate de gradul scăzut al colectării selective, mixul rezultat de deșeuri prezentând capacitate calorică ridicată.