Adrian Prisnel: Cer Guvernului României să respingă relaxarea normelor de autorizare pentru securitatea la incendiu

Adrian Prisnel: Cer Guvernului României să respingă relaxarea normelor de autorizare pentru securitatea la incendiu

Adrian Prisnel, deputat USR, cere Guvernului României respingerea Hotărârii privind modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr.571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcții și amenajări care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu.

„Cer guvernului României să respingă propunerile de relaxare, după doi ani de la Colectiv, a normelor de autorizare pentru securitatea la incendiu. Românii au ieșit în stradă pentru o societate în care viața lor este prețuită, iar regulile care o protejează sunt respectate și nu schimbate pe bază de impresii sau interese.

Este revoltător că puterea PSD, aceeași ca în ziua producerii tragediei, minimalizează viața oamenilor, invocând ca argument pentru modificarea normelor niște percepții, că autorizarea reprezintă o piedică și o povară administrativă. Așa au crezut și patronii clubului Colectiv.

Miza acestui HG inițiat de Ministerul Administrației și Internelor condus de Carmen Dan o reprezintă școlile. În loc să facă investiții pentru aducerea la standarde a unităților de învățământ, Guvernul rezolvă pe hârtie problema prin slăbirea condițiilor pentru autorizare, pe criteriul spațiului și prin reducerea, din pix, a numărului unităților de învățământ care au nevoie de autorizare.

În răspunsul pe care l-am primit de la ISU, numărul unităților de învățământ care nu au autorizație este de 3738, în timp ce în nota de fundamentare este menționată cifra de 2810, din care 899 de nu ar mai avea nevoie de autorizație, dacă HG-ul va fi adoptat. Probabil că anul viitor Liviu Pop vrea să prezinte bilanțuri triumfaliste.

În condiții normale, unele obligații ni se par minore sau absurde. O ușă care se deschide invers, motiv de respingere a autorizării unei școli din Dolj, pare un fleac, dar, în cazul unui incendiu este o ușă între viață și moarte.”