USR susține moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Tudose

USR susține moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Tudose

Partidul Uniunea Salvați România va iniția alături de Partidul Național Liberal o moțiune de cenzură împotriva Guvernului PSD-ALDE condus de Mihai Tudose.

”Timp de un an de zile această guvernare coruptă şi toxică nu a făcut altceva decât să încerce să strâmbe legile României. Întreaga societate este asemenea unui butoi de pulbere pentru modalitatea în care Guvernul Tudose și majoritatea PSD-ALDE din Parlament guvernează România. Moţiunea de cenzură este instrumentul parlamentar pe care îl avem la dispoziţie şi pe care îl susţinem cu toată tăria pentru a oferi cetăţenilor alternativa unei guvernări normale”, a declarat președintele USR Dan Barna.

Promovarea de către Guvernul Tudose a Ordonanței 79/2017 pentru modificarea Codul Fiscal este principalul motiv pentru inițierea moțiunii de cenzură. Această Ordonanță destabilizează întreaga economie pentru a masca cea mai mare minciună a coaliției PSD-ALDE din 2017: promisiunea că salariile vor crește în 2018 cu 25%.

”Guvernul Tudose a reușit performanța de a crea un consens între toate sindicatele și patronatele, eveniment rar în ultimii 27 de ani, asupra faptului că această răvășire a fiscalității este una proastă. În ciuda avertismentelor și a protestelor, ei s-au încăpățânat să o treacă deoarece altfel ar trebui să recunoască faptul că au mințit românii cu creșteri de salarii pe care nu au cum să le acopere”, a explicat deputatul USR Claudiu Năsui.

Peste 600.000 de firme trebuie să schimbe 6.000.000 de contracte de muncă pentru a pune în aplicare Ordonanța 79/2017 emisă de Guvernul Tudose. Prin transferul contribuțiilor sociale la angajați, vor crește salariile brute doar pe hârtie, în timp ce veniturile nete ale românilor vor rămâne la fel sau chiar vor scădea pentru unele categorii de angajați. Reducerea procentuală a contribuțiilor sociale de la 39,25% la 37,25% și a impozitului pe venit de la 16% la 10% se aplică la o bază impozabilă mai mare astfel încât povara fiscală pe muncă să rămână aceeași. Desigur, dacă toți angajatorii vor modifica contractele de muncă ale angajaților și vor majora salariile brute.

Totuși, există câteva categorii de angajați – persoanele cu handicap grav sau accentuat, persoanele care lucrează în IT, cele care lucrează în cercetare-dezvoltare sau sezonier în industria HoReCa – care vor primi salarii mai mici cu 6.36%, dacă angajatorii mențin costul total al muncii constant, ceea ce este foarte probabil.

Tot prin prevederile acestei Ordonanțe, pierd și potențialii investitori care nu vor mai putea opta pentru regimul impozitării pe profit și astfel nu își vor mai putea deduce costul investițiilor. Mai mult, companiile și oamenii de afaceri vor trebui să plătească mai mult pentru o așa-zisă taxă de solidaritate care crește de 0,25% la 2,25% și prin revenirea impozitului de 1% pe cifra de afaceri sub un milion de euro.

”Dar lovitura de grație a guvernului Tudose a fost dată românilor care aveau șansa la o pensie privată mai bună prin reducerea contribuțiilor la Pilonul II de pensii de la 5,1% din salariu brut la 3,7%. Aici, deja vorbim de furt din banii cetățenilor care nu se mai duc la un sistem de pensii administrat privat ce oferă un randament de 4%, ci într-un sistemul public de pensii, al cărui deficit ajunge să fie mai mare decât deficitul bugetar al României”, a declarat Dan Barna, președintele USR.

Un calcul matematic simplu ne arată că, la un cost total al muncii neschimbat, reducerea contribuțiilor la Pilonul II de pensii de la 5,1% din salariu brut la 3,7% înseamnă o scădere de 13% a sumelor care merg în prezent la Pilonul II. Practic, Guvernul PSD-ALDE a crescut taxele și se joacă cu banii și interesele pe termen lung ale românilor pentru a majora punctului de pensie actual.

De ce este nevoie de toate acestea? Pentru că Guvernul PSD-ALDE vrea să poată spune că a mărit salariile cu 25%. Evident, pe hârtie. Asta a fost una dintre marile minciuni ale lui 2017 prin legea salarizării unice. Între timp, riscul de țară tot crește și investițiile străine tot scad. Uniunea Salvați România nu mai îndrăznește să creadă în minciunile PSD și de aceea va iniția alături de PNL și partidele din opoziție moțiunea de cenzură împotriva Guvernul Tudose.