Victorie pentru USR la Curtea Constituțională

Sesizarea inițiată de Uniunea Salvați România cu privire la proiectul de modificare a Legii finanțării partidelor politice și campaniilor electorale a fost admisă de Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi.

Decizia CCR confirmă faptul că procedurile parlamentare au fost încălcate în procesul de adoptare al proiectului de modificare, iar scopul inițial al legii a fost deturnat prin introducerea de către PSD, în frunte cu Florin Iordache și Eugen Nicolicea, a 99 de amendamente la o propunere care viza inițial doar un articol din lege. Aceste amendamente erau de natura să schimbe întreaga lege în mod esențial, iar multe prevederi erau neclare, îngreunând angajarea răspunderii contravenționale în cazul nerespectării regulilor privind finanțarea partidelor.

Juriștii Uniunii Salvați România au arătat, în sesizare, că proiectul de modificare a Legii nr.334/2006 a fost adoptat cu încălcarea principiului bicameralismului, încălcarea principiului supremației Constituției și a legii, precum și încălcarea principiului calității legii.

”Am avertizat încă din timpul dezbaterilor din Comisia juridică a Camerei Deputaților asupra încălcării flagrante a Constituției, dar punctele noastre de vedere au fost ignorate de ”specialiștii” în drept constituțional ai PSD. Astăzi avem confirmarea. Am reușit să evităm astfel întoarcerea la vremea în care banii se aduceau la partid cu sacoșa și în care nu exista niciun control real asupra finanțării partidelor. Am reușit să evităm transformarea Autorității Electorale Permanente într-un organism decorativ, al cărui rol sancționator să fie drastic diminuat”, a declarat deputatul USR Stelian Ion, membru în Comisia juridică din Camera Deputaților.

Sesizarea adresată CCR a fost inițiată de 29 de parlamentari ai USR și a mai fost semnată de 16 reprezentanți ai PMP, trei ai PNL și doi deputați independenți.