USR strânge semnături pentru a interzice prin Constituție penalii în funcții publice

USR strânge semnături pentru a interzice prin Constituție penalii în funcții publice

Uniunea Salvați România inițiază strângerea de semnături pentru o inițiativă cetățenească ce  transpune în Constituție cea mai importantă solicitare a românilor care au protestat anul acesta în stradă: fără penali în funcții publice.

USR consideră că se impune introducerea acestei interdicții în Constituție în contextul asaltului asupra Justiției pe care coaliția PSD-ALDE l-a început imediat după preluarea puterii cu OUG 13 și care a culminat după 9 luni cu proiectul de modificare a legilor justiției ce subminează independența magistraților și anulează reformele pe care România le-a făcut în ultimii ani în acest domeniu.

“USR s-a opus cu toată forța și a organizat primul protest din Parlamentul României împotriva OUG 13, dar sutele de mii de oameni din stradă sunt cei care au reușit cu adevărat să blocheze această tentativă a coaliției PSD-ALDE de salvare a corupților. De aceea, USR face din nou apel la români să semneze această inițiativă pentru a reuși împreună să oprim asaltul asupra Justiției. Sperăm că majoritatea PSD-ALDE nu își va permite să blocheze în Parlament o inițiativă cetățenească semnată de peste 500.000 de oameni, așa cum a făcut-o până în prezent cu toate proiectele inițiate de opoziție pentru a curăți politica românească”, a declarat Dan Barna, președintele USR.

Juriștii Uniunii Salvați România au elaborat un nou articol pentru Constituția României care prevede că “nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați prin hotărâri judecătorești definitive la pedeapsa închisorii pentru infracțiuni săvârșite cu intenție”

Zeci de țări din Europa au astfel de interdicții în legislație pentru a limita corupția în instituțiile de stat, iar unele printre care Estonia, Danemarca, Polonia, Luxemburg au acest principiu în Constituție. Din păcate, în România, legislația nu interzice persoanelor condamnate penal să ocupe funcții publice, cu excepția funcțiilor din Guvern. Astfel, Liviu Dragnea, deși are o condamnare penală definitivă, a ajuns să fie președintele Camerei Deputaților și să conducă după bunul plac România.

“Avocatul Poporului Victor Ciorbea a atacat anul acesta la Curtea Constituțională legea care interzice persoanelor condamnate penal să ocupe funcții în Guvern, pe motiv că a constatat o lipsă de coerenţă legislativă în stabilirea unor criterii de integritate clare, obiective şi general valabile pentru ocuparea funcţiilor aparţinând celor trei puteri în stat. Într-adevăr, legea trebuie aplicată unitar, dar nu sensul eliminării interdicției, ci în sensul extinderii ei și pentru funcția de președinte al României, precum și pentru funcțiile din administrația centrală și locală”, a precizat președintele USR Dan Barna.

Uniunea Salvați România invită organizațiile care formează societatea civilă, dar și sindicatele din toate domeniile să facă parte din comitetul de inițiativă care va face această propunere legislativă de revizuire a Constituției. Inițiativa cetățenească trebuie să strângă cel puțin 500.000 de semnături în termen de 6 luni de la publicarea propunerii în Monitorul Oficial.

USR își respectă promisiunea de a prelua mesajele oamenilor din stradă și a le aduce în Parlament pentru a deveni propuneri legislative. Obiectivul USR rămâne acela de a schimba modul de a face politică în România, în colaborare cu societatea civilă, pentru binele și interesele cetățenilor și nu pentru interesele personale și de partid, așa cum ne-au obișnuit partidele tradiționale.