USR a reușit să amendeze legea centrelor comunitare românești din străinătate

Uniunea Salvați România a reușit să introducă o serie de amendamente importante pentru românii din afara granițelor în proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 86/2016 privind instituirea centrelor comunitare românești în străinătate.

Proiectul a fost dezbătut marți, 31 octombrie, în Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, iar deputatul USR Matei Dobrovie a propus un amendament care prevede organizarea unor sesiuni de informare privind drepturile şi responsabilităţile cetăţenilor români în statul-gazdă ori privind legislaţia aplicabilă în statul-gazdă şi/sau în România în domenii de interes pentru cetăţenii români.

”Prin amendamentele propuse de mine la această lege, am încercat să vin în sprijinul românilor de pretutindeni și a soluționării nevoilor, problemelor lor concrete. Mă bucur că unele dintre ele au trecut, chiar și cu votul PMP și PSD, pentru că ele sunt în interesul românilor de pretutindeni. De exemplu, având în vedere cazurile de sclavagism la care sunt expuşi cetăţenii români din afara ţării, am considerat necesară organizarea, la cererea organizaţiilor reprezentative sau din oficiu, a unor sesiuni de informare privind drepturile şi responsabilităţile cetăţenilor români în statul-gazdă ori legislaţia aplicabilă în statul-gazdă şi/sau în România în domenii de interes pentru cetăţenii români. Deși accentul este pus, în cadrul centrelor comunitare, pe cultură, tradiţie, istorie, limbă, identitate naţională, consider că activitatea acestor centre ar putea avea un rol important în luarea deciziei de revenire în ţară și prin informarea rapidă și corectă a românilor de pretutindeni pe subiecte de interes pentru aceștia”, a explicat deputatul Matei Dobrovie.

La dezbaterea proiectului, deputații USR s-au abținut de la votarea unui amendament controversat al PMP care propunea ca pentru toate funcțiile din aceste centre, inclusiv pentru cea de director general, să aibă prioritate la angajare membrii comunității românești din statul respectiv. Amendamentul a fost depus de deputatul Eugen Tomac, însă acesta a fost absent la ședință. Conform regulamentului, în lipsa inițiatorului, amendamentul nu ar fi trebuit să fie susținut de către colegul Doru Coliu, ci trebuia să fie trecut în raport pe lista amendamentelor respinse.

”Amendamentul PMP a fost respins, iar noi ne-am abținut, deoarece directorii generali ai centrelor comunitare vor fi selectați prin concurs public, la care poate participa oricine, inclusiv din comunități, iar nu numiți direct de Ministrul pentru românii de pretutindeni, așa cum în mod fals pretinde PMP. Deși aceste explicații au fost date la ședințele anterioare ale Comisiei de către reprezentanții MRP, se pare că acest partid are interese mari să-și pună oamenii pe aceste funcții și de aceea insistă pe acest subiect. USR nu a dat girul PSD pentru politizarea centrelor comunitare, dovadă că eu însumi am propus și un amendament pentru angajarea cu prioritate a personalului acestora din comunități, cu excepția funcției de director, amendament respins însă de PSD”, a explicat Matei Dobrovie, care a respins astfel acuzațiile mincinoase ale deputatului PMP, Doru Coliu.

O altă veste bună este că Ministerul Românilor de Pretutindeni (MRP) a reintrodus criteriul de semnături strânse de comunitate, 1.650, dintr-un minim de 5.000 de români înregistrați la misiunile diplomatice și consulare din statul respectiv.

”Numărul de semnături trebuie să fie fix în fiecare stat, nu proporțional cu numărul celor înregistrați la misiunile diplomatice și consulare, pentru a nu îngreuna înființarea unui centru comunitar tocmai acolo unde comunitățile de români sunt mai mari”, a adăugat Matei Dobrovie, vicepreședintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților.