USR cere demisia ministrului Tudorel Toader

USR cere demisia ministrului Tudorel Toader

Silviu Dehelean, deputat USR, membru al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaților: „Orice infracțiune comisă de o persoană care a fost eliberată fără pregătire pentru reinserție socială cade în responsabilitatea PSD”
 
Uniunea Salvați România cere demisia ministrului Justiției Tudor Toader care a admis că nu a anticipat numărul de deținuți care vor ieși din închisoare în urma aplicării legii executării pedepselor. Mai exact, 529 de detinuți au fost eliberați din penitenciare, iar 3.349 urmează să fie eliberați zilele acestea, din totalul de aproximativ 28.000 de detinuți din puscăriile românești.USR a atras atenția asupra consecințelor acestei grațieri mascate promovate de PSD-ALDE pentru a scăpa din închisoare colegii politiceni condamnați pentru corupție sau fapte conexe corupției. Uniunea a contestat legea, din păcate fără success, la Curtea Constituțională a României.

„Considerăm că am făcut totul pentru a opri deținuți care au comis infracțiuni grave și politiceni corupți să iasă din închisoare. Majoritatea PSD-ALDE, care de la începutul mandatului nu a avut decât acest obiectiv, nu prosperitatea românilor, nu infrastructură, nu investiții, nu legi clare și juste, a reușit să impună o lege care pune în pericol siguranța cetățenilor. Declarația de azi a lui Tudorel Toader este șocantă și dovedește încă o dată iresponsabilitatea acestui ministru și a acestui guvern”, a declarat Silviu Dehelean, deputat USR, membru al Comisiei Juridice din Camera Deputaților.

USR a cerut în timp dezbaterilor asupra acestei legi un studiu de impact, dar acesta nu a fost oferit pentru că nu exista. Acum suntem parte a unui experiment social pentru că o putere discreționară a adoptat o lege care să-i servească interesele și propaganda, fără să se gândească la siguranța cetățenilor.

USR a avertizat că potrivit tuturor studiilor disponibile, jumătate din populația penitenciară eliberată printr-o grațiere, cum este și aceasta, se întoarce în închisoare după săvârșirea unor noi infracțiuni, în minim un an. Parlamentarii USR au subliniat că orice grațiere este un proces, nu un act de moment, întrucât prioritatea este pregătirea pentru reinserție socială a celor care au fost privați de libertate.

„Pentru că persoanele care au fost eliberate nu au fost mai întâi pregătite pentru reinserția socială, orice infracțiune cade și în responsabilitatea celor care au luat decizia, a PSD, în acest caz”, a subliniat Silviu Dehelean.