Deputat USR, Claudiu Năsui: România nu a cerut derogare de la Comisia Europeană pentru plata defalcată a TVA, ceea ce ce încalcă regulamentele europene

Deputat USR, Claudiu Năsui: România nu a cerut derogare de la Comisia Europeană pentru plata defalcată a TVA, ceea ce ce încalcă regulamentele europene

În disperarea de a face rost de bani cât mai repede, Guvernul Tudose a introdus prin ordonanță de urgență sistemul TVA Split fără să ceară derogare de la Bruxelles, deși regulile TVA sunt strict reglementate de Uniunea Europeană.

Într-un răspuns la o solicitare a deputatului USR, Claudiu Năsui, Comisarul european pentru Afaceri economice și financiare, Pierre Moscovici a confirmat că România nu a cerut o derogare de la Directiva TVA pentru aplicarea split TVA deși Ordonanța de urgență a Guvernului pentru implementarea acestui mecanism este deja  în vigoare.

”Pe 31 august 2017, guvernul PSD-ALDE a dat drumul unui experiment fiscal dur cu plata defalcată a TVA. Acest sistem va închide o groază de întreprinderi mici și mijlocii, va împinge la negru multe altele și va lăsa economia mult slăbită.”, afirmă deputatul USR, Claudiu Năsui, membru în Comisia de buget – finanțe din Camera Deputaților.

Întrucât, Guvernul a ales să treacă această măsură prin ordonanță de urgență și a ocolit Parlamentul, singurul care putea să oprească aplicarea acestei prevederi era Avocatul Poporului care, însă, refuză sistematic să atace ordonanțe ale guvernului ca să nu supere majoritatea parlamentară care l-a numit în funcție.

Prin urmare, în data 25 septembrie, deputatul Claudiu Năsui i-a scris comisarului european Pierre Moscovici, responsabil pentru fiscalitate în cadrul Comisiei Europene, întrebându-l dacă România a cerut derogare de la directiva europeană pentru TVA, așa cum au primit Italia și Polonia atunci când au aplicat versiuni mult mai relaxate ale acestui sistem decât ceea ce pregătește guvernarea PSD-ALDE în România.

Răspunsul Comisarului Pierre Moscovici este grav pentru guvernul României. Oficialul european spune că este în contact cu autoritățile române pe acest subiect dar, până acum, acestea nu au cerut nicio derogare de la directiva TVA. Cu alte cuvinte, România a început să implementeze modificări la regulile TVA, strict reglementate de UE, fără să ceară derogare de la Comisia Europeană.

”Chiar nu le-a spus nimeni în tot ministerul să ceară derogare de la Comisia Europeană? Sau poate le-a spus dar au preferat să nu o ceară. Poate s-a gândit domnul Ionuț Mișa că până ne avertizează UE și începem discuțiile pe derogare, trece jumătate de an, timp în care statul poate să mai ia ceva bani din economie. Orice ar fi, iresponsabilitatea actualilor guvernanți este maximă.”, consideră deputatul USR, Claudiu Năsui.

Sistemul de plată defalcată a TVA este opțional până la 1 ianuarie dar va deveni obligatoriu pentru toate firmele plătitoare de TVA din România după această dată.

Uniunea Salvați România a avertizat de mai multe ori că introducerea obligației de plată defalcată a TVA va duce la un blocaj total în economie și cere coaliției de guvernare PSD – ALDE să oprească războiul injust cu companiile și contribuabilii onești din România.