Deputatul USR Cătălin Drulă cere demisia președintelui ANCOM Adrian Diță

Deputatul USR Cătălin Drulă cere demisia președintelui ANCOM Adrian Diță

Președintele Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor, deputatul USR Cătălin Drulă, îl cheamă din nou la audiere pe președintele ANCOM, Adrian Diță, pentru abaterile grave realizate în exercitarea funcției, propunând totodată un raport de demitere a acestuia.

Începând cu luna iunie 2017, președintele ANCOM, Adrian Diță, a demarat un proces abrupt de reorganizare a instituției. După nici o lună de la numire, a schimbat șefi de direcție, de departament și de birou, a adus sub controlul său departamentele de resurse umane, de achiziții publice și a constituit chiar un departament de control intern, concentrându-și practic toată puterea executivă.

În cadrul audierilor, din data de 27 septembrie, în fața celor 2 comisii reunite, Comisia pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor din cadrul Camerei Deputaților și Comisia pentru industrii și servicii din Senat, președintele Adrian Diță a recunoscut că au fost detașate 40 de persoane de la Poșta Română și că au fost aduse în instituție persoane din sfera militară, lucruri care afectează grav modul de funcționare, mandatul și percepția asupra instituției. Mai mult decât atât, domnul Diță a fost nevoit să își delege dreptul de semnătură pentru orice contract sau decizie care privește Telekom, având în vedere calitatea sa de fost angajat.

Referitor la mandatul instituției, operatori din piață au semnalat neîndeplinirea atribuțiilor ANCOM prin faptul că nu a fost actualizat modul de calcul al tarifelor de interconectare, astfel încât milioane de români care utilizează telefonia mobilă vor plăti mai mult decât media europeană pentru apelurile efectuate între rețelele diferiților operatori.

Toate aceste semnale nu pot rămâne fără ecou având în vedere că ANCOM este responsabil de asigurarea concurenței loiale, a neutralității internetului și a investițiilor pe o piață de 4 miliarde de lei.

„Este important ca ANCOM să rămână o instituție independentă, dar pentru ca acest obiectiv să fie îndeplinit, instituția trebuie să fie funcțională, iar managementul profesionist, lucruri care nu se mai regăsesc sub președinția domnului Adrian Diță”, a declarat deputatul USR Cătălin Drulă.