USR a depus legea anti-pensii speciale. Claudiu Năsui: Statul român trebuie să fie imparțial

USR a depus legea anti-pensii speciale. Claudiu Năsui: Statul român trebuie să fie imparțial

USR a depus legea anti pensii speciale. Claudiu Năsui: Statul român trebuie să fie imparțial

Parlamentarii Uniunii Salvați România au depus un proiect de lege prin care pensiile speciale sunt abrogate pentru 7 categorii profesionale (personalul aeronautic civil navigant profesionist, personalul auxiliar al instanțelor și al parchetelor, funcționarul public parlamentar, corpul diplomatic și consular, angajații Curții de Conturi, judecătorii Curții Constituțională, parlamentarii) și plafonate pentru magistrați și militari la nivelul soldei/salariului brut lunar din ultima luna de activitate.

Inițiatorul proiectului, deputatul USR Claudiu Năsui, a declarat că miza este una de moralitate a statului român.

„România a tolerat și tolerează un sistem de pensii cu două viteze. Cu toți contribuim după aceleași reguli, dar nu primim pensii după aceleași reguli. USR pune pe tapet problema pensiilor speciale, noi suntem contra lor, nu este adevărat că nu avem ce face. Trebuie ca statul român să fie imparțial”, a declarat Claudiu Năsui care a explicat de ce sunt menținute, prin proiectul USR, pensiile speciale pentru militari și magistrați.

„În primul caz este o cutumă a NATO, în al doilea, o recomandare în acest sens a Comisiei de la Veneția”, a arătat Claudiu Năsui.

Proiectul prevede ca în cazul acestor două categorii pensia nu poate fi mai mare decât solda/salariul brut lunar din ultima luna de activitate înainte de data pensionării, actualizat la zi cu rata inflației și creșterile salariale/majorările soldei de grad și funcție ale militarilor/magistraților.

Proiectul USR prevede și deductibilitatea integrală a contribuțiilor individuale la pilonul 3 facultativ de pensii, prin care categoriile profesionale ce ies la pensie mai devreme pot compensa stagiul parțial de cotizare.

„Să transformăm sistemul de pensii din România care acum este și părtinitor și cu un deficit în creștere, care se va majora din motive demografice, într-unul în care toți să beneficiem de aceleași reguli”, a declarat Claudiu Năsui.