USR cere din nou Parlamentului reînființarea Comisiei comune pentru Codul Electoral

USR cere din nou Parlamentului reînființarea Comisiei comune pentru Codul Electoral

Grupurile parlamentare ale Uniunii Salvați România de la Camera Deputaților și Senat vor solicita, marți, Birourilor Permanente, reînființarea Comisiei comune pentru elaborarea Codului Electoral, cu un mandat discutat cu societatea civilă și Autoritatea Electorală Permanentă.

„Alegerile locale și parlamentare din 2016 au arătat că e nevoie să continuăm reforma electorală începută în ultimii ani. Aceasta trebuie să urmărească creșterea participării politice și egalitatea de tratament între actorii politici dar și instituirea unui cadru procedural unitar în ceea ce privește organizarea diferitelor tipuri de scrutin”, a declarat senatoarea USR Florina Presadă.

USR atrage atenția că modificările ar trebui adoptate, cel târziu, în prima parte a anului 2018, cu cel puțin un an înaintea alegerilor europarlamentare, conform recomandărilor Comisiei de la Veneția, însușite și de Curtea Constituțională a României.

Așa cum s-a angajat public, USR susține reducerea numărului de semnături necesare pentru participarea în alegeri, a pragului electoral, îmbunătățirea sistemului de vot prin corespondență și revenirea la două tururi de scrutin la alegerea primarului.

Reamintim că USR a mai solicitat în luma mai reînființarea Comisiei comune pentru elaborarea Codului Electoral, dar cererea a fost respinsă de majoritatea PSD-ALDE.

„Nu putem schimba actuala clasă politică dacă menținem actualele reguli electorale”, a spus Florina Presadă, arătând și că „există neconcordanțe în felul în care se desfășoară alegerile locale și alegerile parlamentare și credem că este nevoie de o uniformare a regulilor”.

Solicitarea USR răspunde și propunerilor recente în acest sens făcute de către 21 de organizații nonguvernamentale președintelui României Klaus Iohannis.