Guvernul refuză accesul experților UNESCO în galeriile de la Roșia Montană!

Guvernul refuză accesul experților UNESCO în galeriile de la Roșia Montană!

Guvernul României blochează accesul grupului de evaluatori UNESCO în cea mai spectaculoasă componentă a sitului de la Roșia Montană – ansamblul de galerii subterane antice, medievale, moderne și contemporane din Masivul Cârnic. Într-un răspuns pe care senatorul USR Mihai Goțiu l-a primit la o scrisoare transmisă săptămâna trecută miniștrilor Culturii și Economiei, președintelui ANRM și Minvest Deva (reprezentantul statului român în proiectul minier), se spune că pentru a vizita galeriile în discuție ar fi nevoie de… acordul companiei RMGC!

În această săptămână, Roșia Montană este vizitată de un expert evaluator al ICOMOS (International Council on Monuments and Sites), prestigiosul organism raportor UNESCO, cel mai cunoscut și reprezentativ for al specialiștilor internaționali din domeniul patrimoniului cultural. În cadrul acestei vizite, reprezentantul ICOMOS, d-nul prof. dr. Helmuth Albrecht, de la Universitatea Tehnică din Freiburg, este însoțit de specialiști români și internaționali în patrimoniu cultural. Scopul vizitei nu este secret: evaluarea sitului cultural Roșia Montană în vederea admiterii dosarului depus pentru includerea UNESCO.

”Vreau să le transmit domnului premier și domnilor miniștri, precum și celorlalți reprezentanți ai statului român: compania minieră NU este proprietarul Masivului Cârnic și nici al galeriilor din Roșia Montană. Licența pe care compania minieră o deține (obținută într-un mod care ar merita mai multă atenție de la DNA) nu-i dă absolut niciun drept asupra patrimoniului cultural de la Roșia Montană, cu atât mai mult cu cât după aproape 20 de ani de la obținerea licenței, RMGC nu a reușit să facă un proiect care să respecte legile românești!”, a declarat senatorul USR Mihai Goțiu.

”România NU și-a vândut și nici nu și-a concesionat istoria și cultura companiei miniere! Și, cel puțin teoretic și ținând cont de jurământul depus, Guvernul și miniștrii, agențiile și alte instituții publice au o datorie față de cetățenii români să promoveze istoria și cultura României, ca părți relevante ale istoriei și culturii europene și universale. Răspunsul pe care l-am primit, și, în sine, blocarea accesului echipei de experți internaționali și români la cunoașterea istoriei și culturii României reprezintă abdicarea de la această datorie și, fără vreo exagerare, e o trădare a intereselor cetățenilor români”, a afirmat vicepreședintele Senatului.

Senatorul USR a detaliat: ”Pretextele invocate în răspuns sunt praf în ochi. Cum am arătat, istoria și cultura României NU sunt proprietatea companiei miniere. Galeriile din Cârnic pe care echipa de experți și-a manifestat intenția să le evalueze pot fi vizitate în siguranță. Le-am vizitat chiar eu în urmă cu câțiva ani! Nu e cu nimic mai periculos sau mai greu decât o plimbare pe un drum de munte! Mau mult, din echipa de experți internaționali face parte și d-na Beatrice Cauuet, care a cercetat ani la rând galeriile din Cârnic și sunt absolut convins că nu ar fi propus un traseu periculos. La fel cum sunt cât se poate de sigur că în România se poate forma în mai puțin de jumătate de zi o echipă de salvatori minieri care să însoțească, pentru orice eventuală problemă, grupul de experți. Cu o singură condiție să se dorească acest lucru! Asta presupune, desigur, ca reprezentanții Guvernului să lucreze pentru cetățenii României!”.

Dosarul Roșia Montană a fost înscris pe Lista Tentativă a UNESCO la începutul acestui an, la Paris, în ultima zi a Guvernului Cioloș. Înscrierea Roșiei Montane în UNESCO este una dintre principalele revendicări ale zecilor de mii de români care au ieșit în stradă, în toamna lui 2013, într-un șir de proteste întinse pe durata a trei luni și jumătate.

scrisoare acces icomos rosia montana

Raspuns scrisoare privind vizita expertilor ICOMOS