Victoria lui Merkel, un semnal pozitiv pentru Europa

Victoria lui Merkel, un semnal pozitiv pentru Europa

Uniunea Salvați România apreciază victoria candidatului creștin-democrat Angela Merkel în alegerile federale germane ca pe un semnal pozitiv dat de Germania Europei. Merkel este un politician cu orientare clar pro-europeană, care pledează pentru o Uniune puternică, în care statele membre acționează împreună pentru a face față marilor provocări precum securitatea sau migrația.

“Merkel este garanția că Europa va merge mai departe, mai puternică și solidară. Nici criza euro, nici criza refugiaților n-au reușit s-o doboare. Angela Merkel era candidatul pentru postul de cancelar pro-european și potrivit intereselor României, dată fiind linia ei fermă de menținere a sancțiunilor împotriva Rusiei, atâta vreme cât aceasta continuă destabilizarea Ucrainei și nu-și respectă angajamentele luate”, a declarat Matei Dobrovie, deputat USR și membru al Comisiei de politică externă.

Angela Merkel pledează pentru crearea Uniunii Europene de Apărare și a unui Fond european de apărare care va finanța achizițiile comune de echipamente militare și programe de cercetare-dezvoltare în materie, stabilizarea zonei euro, alocarea unor cheltuieli bugetare de 2% din PIB pentru apărare până în 2024.

Așa cum a precizat în programul său, și USR dorește o Europă puternică, unită și solidară, capabilă să facă față unor provocări majore precum migrația și crizele economice. Credem că soluțiile nu pot fi individuale, naționale, ci trebuie să fie europene. UE are nevoie de o politică externă comună și de o armată comună, neputând altfel să facă față unor crize și conflicte precum cel din Siria, care reprezintă una dintre rădăcinile crizei refugiaților.

USR consideră că România trebuie să se poziționeze alături de nucleul dur al Uniunii, de motorul franco-german, iar programul european al lui Merkel este în consonanță cu principiile noastre.

Pe de altă parte, ascensiunea extremei drepte, care a reușit să devină a treia forță politică din Germania, prin ațâțarea populației împotriva migranților, alimentarea temerilor și promovarea unor mesaje de ură, reprezintă un serios semnal de alarmă pentru întreaga Uniune. Chiar din opoziție, Afd va pune o presiune și mai mare asupra partidelor mainstream în unele politici.