USR susține alianța forțelor reformatoare împotriva autoritarismului partidului la guvernare

Uniunea Salvați România susține inițiativa celor 21 de organizații neguvernamentale din toată țara care au solicitat azi președintelui României Klaus Iohannis să acționeze pentru apărarea independenței justiției și reformarea clasei politice.
ONG-urile i-au cerut azi Președintelui României sesizarea Comisiei de la Veneția pentru o opinie privind decizii și hotărâri ale CCR, înființarea de urgență a unei Comisii pentru redactarea unui Cod electoral și exprimarea imediată a unei poziții categorice privind pericolul grav și iminent pe care inițiativele actualei majorități guvernamentale îl reprezintă la adresa independenței justiției și luptei anticorupție.

Uniunea Salvați România consideră că clarificările Comisiei de la Veneția în privința ultimelor decizii ale CCR sunt esențiale pentru revenirea acestei instituții în limitele rolului conferit de legea fundamentală. USR a avertizat asupra derapajelor CCR care a decis, printre altele, cenzurarea opiniilor separate și concurente și a propus un proiect de lege care obligă la publicarea acestora dar mai ales încearcă, prin stabilirea unor criterii profesionale mai exigente, să ridice instituția asupra bănuielilor de partizanat politic.

USR își exprimă disponibilitatea de a participa la comisia pentru redactarea unui nou cod electoral, în condițiile în care a făcut o propunere similară Parlamentului României, respinsă de majoritatea PSD-ALDE. USR, un partid nou, s-a angajat că va lupta pentru deschiderea în continuare a sistemului politic prin reducerea numărului de semnături necesare participării la alegeri, scăderea pragului electoral și introducerea votului electronic. Săptămâna viitoare, parlamentarii USR vor depune primele inițiative legislative în acest sens.

USR consideră că doar o alianță a forțelor reformatoare din societate, împotriva tendințelor autoritariste ale actualului partid de guvernământ, poate preveni intrarea României pe lista statelor eșuate din punctul de vedere al democrației.