USR face un apel la solidaritate politică împotriva modificărilor legii anti-fumat

USR face un apel la solidaritate politică împotriva modificărilor legii anti-fumat

 

Uniunea Salvați România face un apel la solidaritate la toți politicienii responsabili să nu accepte nici un fel modificări la Legea anti-fumat care ar putea dăuna grav sănătății publice.

Astăzi pe ordinea de zi a Comisiei pentru Sănătate și Familie se află proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului de tutun.

Există diferențe politice care despart în mod natural oamenii politici. Fumatul nu trebuie să fie una dintre acestea, iar legea anti-fumat nu ar trebui tratată niciodată ca un subiect politic. Cei 42.800 de români care mor anual din cauza fumatului nu au culoare politică. Fumatul ține de sănătatea fiecăruia dintre noi și de sănătatea societății în care trăim.

Amendamentele propuse au în vedere ca ”fumătorii să se poată constitui în asociații sau cluburi de fumători care pot amenaja spații speciale destinate exclusiv fumatului și activităților asociate fumatului” sau eliminarea sintagmei ”exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaționale, deschizând astfel posibilitatea de amenajare a spațiilor de fumat și în alte spații natural accesibile publicului, precum baruri sau restaurante.

Aceste amendamente sunt inițiate în legislatura trecută de către un fost deputat PP-DD, astăzi senator PNL, domnul Daniel Fenechiu, care s-a remarcat de-a lungul timpului prin declarațiile sale ca un important susținător al industriei tutunului. Cerem PNL și președintelui Ludovic Orban o delimitare clară a partidului liberal de aceste amendamente și o retragere a sprijinului politic pentru inițiativa în cauză.

Sperăm că și PSD va respecta declarații făcute de-a lungul timpului de către președintele partidului Liviu Dragnea, ministrul Sănătății Florin Bodog și președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților Florin Buicu. Toți trei s-au declarat clar împotriva oricărei modificări a legii anti-fumat. Din nefericire, amendamentele au trecut tacit prin Senatul României, primind un singur aviz pozitiv din partea Comisiei Juridice, prezidate de senatorul PSD Eugen Nicolicea.

Este nevoie de o solidaritate politică înainte de una socială. Avem responsabilitatea societății pe care o construim și cerem oamenilor politici, membri ai Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, indiferent de partidul din care fac parte să respingă ferm și fără echivoc orice încercări de modificare a legii anti-fumat. Totodată, le reamintim colegilor noștri din Comisie că amendamentele au primit avize negativ de la Guvern, de la Comisia pentru Drepturile Omului și de la Comisia pentru Industrii și Servicii.

Tudor Rareș Pop

deputat USR, membru în Comisia pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților

Emanuel Ungureanu,

deputat USR, vice-președinte în Comisia pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților