USR îi invită pe miniștrii Economiei și Energiei la audieri în Parlament

Decapitalizarea companiilor din energie va atrage după sine un dezastru de proporții

Uniunea Salvați România atrage atenția Guvernului, Parlamentului și întregii societăți că politicile populiste ale actualei majorități guvernamentale vor duce la un dezastru inevitabil în domeniul energiei.

Foamea de bani și disperarea de a mitui populația cu creșteri salariale și de pensii nesustenabile a făcut ca actualul Guvern să treacă la decapitalizarea celor mai importante companii de stat din domeniul energiei. Rezultatul, previzibil și inevitabil, va fi că orice investiție în retehnologizare și dezvoltarea acestor companii va fi stopată, iar în final românii vor fi expuși unor pericole care țin de securitatea alimentării cu energie.

Deputatul USR, Cristina Prună îi invită la Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților pe miniștrii Economiei și Energiei, împreună cu directorii principalelor companii din sectorul energetic pentru a explica în ce fel vor reuși să asigure securitatea energetică a României după ce Guvernul le-a lăsat fără resurse financiare.

”În goană disperată după fonduri, PSD a început să colecteze la un nivel alarmant dividendele companiilor din sistemul energetic. Fără această resursă financiară, respectivele companii nu vor mai fi în stare să își implementeze programele de investiții necesare asigurării alimentării cu energie. Putem anticipa un posibil black-out dezastruos pentru economie și pentru securitatea populației atât timp cât aceste companii vitale pentru sistemul energetic sunt împiedicate să reinvestească profitul obținut în proiecte noi sau pentru întreținerea rețelelor”, afirmă Cristina Prună, membru în Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților.

Miniștrii invitați la audieri, împreună cu directorii companiilor energetice vor trebui să explice cum se vor descurca Transgaz și Transelectrica în anul care urmează fără resursele necesare întreținerii infrastructurii de transport și alimentare cu gaz și energie electrică. Dar într-o situație la fel de critică se află și restul companiilor din sectorul energetic.

”Hidroelectrica este decapitalizată înaintea procesului de listare, ceea ce o va pune într-o situație fragilă în raport cu viitorii investitori, Nuclearelectrica are nevoie de continuarea investițiilor în noi grupuri la Cernavodă, Romgaz trebuie să își dezvolte noi capacități de producție dacă România dorește să valorifice noile zăcăminte descoperite. Însă, niciunul dintre aceste obiective strategice nu va putea fi realizat din cauza politicilor actualului Guvern”, susține Cristina Prună.

Uniunea Salvați România consideră că PSD și ALDE se comportă iresponsabil, iar prețul final al unui dezastru în sistemul energetic va fi plătit cât de curând de către toți românii ca urmare a politicilor populiste promovate în ultimele nouă luni de către coaliția de guvernare.