Avertisment ferm al președintelui Comisiei Europene pentru coaliția PSD-ALDE : În Uniunea Europeană statul de drept nu este opțional

Avertisment ferm al președintelui Comisiei Europene pentru coaliția PSD-ALDE : În Uniunea Europeană statul de drept nu este opțional

Dan Barna: Coaliția PSD-ALDE trebuie să înceteze atacurile împotriva statului de drept și a luptei anti-corupție.

USR salută declarațiile de astăzi ale președintelui Comisiei Europene de sprijin pentru statul de drept în Uniunea Europeană. Domnul Jean-Claude Juncker a transmis astăzi un mesaj foarte important pentru viitorul european al României: statul de drept nu este opțional în Uniunea Europeană și atâta timp cât acesta este respectat România și estul Europei vor avea tot sprijinul instituțiilor europene.

Reafirmarea unuia dintre principiile de bază ale comunității europene democratice este un avertisment pentru statele din UE care în acest moment doresc să submineze puterea judecătorească sau să instituie un control politic asupra sistemului judiciar.

”România, alături de Polonia și Ungaria, este vizată de avertismentul lui Juncker privind obligația respectării statului de drept. Coaliția PSD-ALDE trebuie să înceteze atacurile împotriva statului de drept și a luptei anti-corupție, atacuri care ne țin departe de obiectivele noastre strategice: integrarea în spațiul Schengen, aderarea la zona euro și întărirea rolului țării noastre în cadrul Uniunii Europene”, a declarat Dan Barna, purtătorul de cuvânt al USR.

USR salută declarația de sprijin a președintelui Juncker cu privire la aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen.România este pregătită tehnic pentru aderarea la spațiul Schengen, însă acțiunile coaliției PSD – ALDE care încearcă să readucă justiția la cheremul clasei politice ne îndepărtează de Uniunea Europeană.

”Prin vocea președintelui său, CE a transmis astăzi cetățenilor un mesaj puternic de unitate și speranță. Decizia de a ține un summit UE după Brexit la Sibiu în 2019 care să hotărască viitorul UE esteo veste încurajatoare, care ne dă încredere că România poate juca un rol important în redesenarea construcției europene. Sibiul ar putea să aibă aceeași rezonanță în conștiința europeană precum Roma, Amsterdam sau Lisabona”, a afirmat Dan Barna.

USR face un apel la toate partidele politice să se implice serios și responsabil în pregătirea summit-ului UE de la Sibiu, care poate decide soarta Uniunii Europene și a României în viitor. De asemenea, USR cere o dezbatere publică pe tema proiectului de reformă a Uniunii Europene prezentat astăzi de președintele Jean-Claude Juncker, prin care să se definească rolul strategic și activ pe care România îl poate juca în Uniunea Europeană.