Silviu Dehelean: Sperăm că CCR nu va reînvia, printr-o interpretare originală, OUG 13

Silviu Dehelean: Sperăm că CCR nu va reînvia, printr-o interpretare originală, OUG 13

Uniunea Salvați România își exprimă îngrijorarea în legătură cu contestarea la Curtea Constituțională a României (CCR) a Ordonanței de Urgență 14, care abroga Ordonanța de Urgență 13 de dezincriminare a abuzului în serviciu. Înalta Curte de Casație și Justiție a admis cererea în acest sens a Alinei Bica, fostă șefă a DIICOT, judecată pentru abuz în serviciu în dosarul retrocedărilor frauduloase.

„PSD a plantat, în mod deliberat, o bombă cu ceas în ordonanța de abrogare, care acum e pe cale să explodeze. Era inevitabil ca persoane judecate pentru abuz în serviciu să o atace la CCR pentru că actul era susceptibil de neconstituționalitate, fapt asupra căruia am avertizat încă de la adoptarea lui. Am încercat să remediem această situație, dar ne-am lovit de opoziția dură a PSD. Din fericire, în Parlament a fost adoptată o lege de abrogare a OUG 13, iar teoretic aceasta nu mai poate intra în vigoare. Mi-e teamă însă că de la actualii judecători constituționali ne putem aștepta la orice”, declară deputatul Uniunii Salvați România (USR) Silviu Dehelean, membru al Comisiei Juridice.

USR a atras atenția că însăși procedura de adoptare a OUG 14 încalcă reguli fundamentale de tehnică legislativă, ce nu pot fi corectate.

„Legea prevede că pot fi abrogate doar actele normative de importanță și complexitate deosebită. Este impusă și condiția ca intervențiile propuse (în acest caz actul normativ de abrogare) să intre în vigoare la aceeași dată cu actul normativ abrogat. Or, OUG 13 era în vigoare la data adoptării ordonanței de abrogare, iar importanța și complexitatea deosebită sunt discutabile. Practica stabilă a CCR este de a declara neconstituționale textele care încalcă regulile de tehnică legislative”, declara în februarie senatorul USR George Dircă, membru al Comisiei Juridice.

Reamintim că OUG 14 includea, pe lângă articolul de abrogare a OUG 13 și ale modificări ale legilor penale. USR a reușit la dezbaterea OUG 14 să înlăture, prin două amendamente, câteva dintre riscurile de neconstituționalitate ale OUG 14, dar nu pe toate pentru că majoritatea PSD-ALDE s-a opus.

„Întrebarea noastră în lunile în care ne-am luptat pentru eliminarea definitivă a OUG 13 nu era dacă va contesta cineva la CCR ordonanța de abrogare, ci când. Faptul s-a produs. Sperăm că CCR nu va reînvia printr-o interpretare originală OUG 13”, a mai spus Silviu Dehelean.