Declarație USR: V-ați încălcat promisiunile pentru a cumpăra o pace socială, ca să vă salvați penalii

Declarație USR: V-ați încălcat promisiunile pentru a cumpăra o pace socială, ca să vă salvați penalii

Deputatul Claudiu Năsui a susținut, luni, în plenul Parlamentului, o intervenție din partea USR cu ocazia convocării premierului Mihai Tudose pentru a da explicații despre situația economică a țării.

 

Vă redăm declarația integrală:

Stimaţi colegi,

Ce-am ascultat astăzi aici, cifrele prezentate de premierul României, sunt o imagine fantezistă şi ireală şi este trist că asta e imaginea României din Palatul Victoria. Imaginea reală a economiei este cu totul altă şi aş dori să faceţi şi dumneavoastră un exerciţiu de imaginaţie, dacă lucrurile merg atât de bine, creşterea este atât de mare, productivitatea face una, şomajul altă, totul este atât de roz cum ziceţi dumneavoastră, atunci de ce este nevoie de toate aceste creşteri de taxe pe care le-aţi propus în această perioada?

Stimaţi colegi, haideţi să nu cădem în ridicol! Pentru a înţelege dezastrul PSD-ALDE, e suficient să ne uităm la cifrele bugetare, la cifrele pe care înşivă le prezentaţi! Explicaţi-ne şi nouă, explicaţi poporului român, se poate că consumul, respectiv că creşterea consumului cu amănuntul să crească cu 10% şi încasările din TVA să scadă cu 8%, când TVA-ul este prin excelenţă un impozit pe consum? Acestea sunt lucruri care nu pot să trădeze decât o incompetenţa masivă în colectare şi în administrarea statului. Şi încă un lucru pe care această guvernare “îl face extraordinar de bine” şi este un record pentru toţi economiştii, cum poţi să ai creştere economică record într-o ţară şi în acelaşi timp să fii cu deficitul bugetar la maxim?

Şi va explic de ce faceţi lucrurile acestea: pentru că aţi crescut în mod nesustenabil cheltuielile structural ale statului român. Aţi crescut pensiile şi salariile cu peste 20% când vi s-a spus că lucrurile acestea nu pot fi susţinute, şi atunci aţi tăiat din banii de investiţii şi aţi luat de la cei care nu-i aveau! De la cei care muncesc part-time în România, le-aţi mărit impozitele pe muncă şi de la mediul privat pe care punctual îl ameninţaţi cu diverse măsuri, naţionalizarea Pilonului ÎI – spuneţi că o faceţi, apoi că n-o mai faceţi, apoi că iar o faceţi apoi faceţi de fapt diferit. Aţi penalizat un director al unui fond de pensii care a avertizat exact că veţi face cee ace faceţi în momentul acesta.

Fondurile structurale la care România are dreptul sunt 21 de miliarde de Euro pe care România le poate lua din fondurile structural şi de coeziune. Ştiţi cât aţi absorbit? Aveţi idee? Stiți cât ați absorbit, domnule Tudose? Din 21 de miliarde, 3,58 de milioane. Asta este absorbția din fonduri structurale pe care o aveți, conform datelor Ministerului Finanțelor. Doar ca o comparație, anul trecut s-au absorbit 660 de milioane. Deci sunteți în urmă masiv.

Este o guvernare a incompetenței și a minciunii. A minciunii pentru că deși ne promiteți creșteri de salarii viitoare, faceți totul pentru a le masca apoi. Adică, creșteți pe de-o parte brutul, apoi ne spuneți că schimbați modul de calcul al contribuțiilor în așa fel încât nicio creștere de salarii, de fapt, nu va mai exista anul viitor.

Ați majorat taxele, impozitele, accizele, cu 20%, anunțând lucrul acesta de pe o lună pe alta. În ce țara civilizată mai există lucrul acesta. Cum mai puteți pretinde în fața mediului de afaceri că vă doriți un mediu predictibil pentru România.

Care este moștenirea pe care o veți lăsa generațiilor viitoare? Ați crescut datoria publică, ați crescut cheltuielile structurale ale statului român care acum trei ani erau pe la 66% (vorbim de salarii, pensii și cheltuielile pentru mersul administrației publice) și acum au ajuns la 80%. Asta contrar unor angajamente internaționale ale României. Poate ați auzit de acel faimos MTO. Dacă nu ați auzit de el, vă explică domnul Ponta, sunt sigur că între timp a auzit de el.

Ați încălcat promisiunile dumneavoastră că nu o să creșteți taxele și acum le creșteți. Ați spus că o să scutiți de impozit veniturile sub 2000 de lei, nimic din toate acestea. Ați spus că o să eliminați impozitul pe dividende, este la categoria discutate și uitate. Ați spus că o să scutiți de impozit medicii, de asemenea, discutată și uitată. Să știți că vinovat pentru toate lucrurile acestea nu este un singur om, sunteți toți, pentru că sunteți complici la ceea ce se întâmplă în această țară.

Toate acestea pentru ce? Pentru a cumpăra o pace socială, ca să atacați justiția și să vă salvați penalii. Asta în timp ce sistemul de Educație e la pământ, vedeți în ce stare sunt școlile țării noastre, care nu respectă nici măcar normele statului român și nu au aviz ISU. Vedeți în ce hal este Sănătatea și cum se fură politic de către acoliții dumneavoastră.

Să vă fie rușine!