Apel către primarul Gabriela Firea: Proasta administrare a spitalelor se traduce zilnic în pierderi de vieți omenești

Apel către primarul Gabriela Firea: Proasta administrare a spitalelor se traduce zilnic în pierderi de vieți omenești

Deputatul USR Tudor Rareș Pop lansează un apel către primarul Gabriela Firea pentru a rezolva situația de la spitalul Colentina.

Scrisoare deschisă adresată Doamnei Primar a Municipiului București, Gabriela Firea
Stimată Doamnă Gabriela Firea,

Vă scriu pe această cale pentru a vă atrage atenția asupra unor evenimente care tind să devină dramatice ca urmare a unor acțiuni pe care le-ați demarat la începutul mandatului dumneavoastră. Este vorba despre demisiile înaintate de către medicii neurochirurgi Ionuț Gobej și Dorin Bică, de la Spitalul Clinic Colentina aflat în subordinea Primăriei Capitalei. Prin numirea în luna ianuarie a acestui an a doamnei dr. Silvi Ifrim la conducerea Spitalului Colentina ați reușit să bulversați bunul mers al recent înființatei secții de neurochirurgie, secție care astăzi, prin demisiile celor doi medici, se găsește practic în pragul desființării.

În luna martie a acestui an, am fost într-o vizită neanunțată la Spitalul Colentina și am văzut ceea ce au reușit să realizeze cei doi medici forțați azi să demisioneze. Este o adevărată minune ce s-a întâmplat acolo într-o perioadă foarte scurtă de timp și este dovada clară că în sistemul medical poate funcționa fără cusur dacă oameni de calitate sunt lăsați să își facă treaba. Aripa clădirii în care secția de neurochirurgie își desfășoară activitatea este echipată la standarde europene, incinta este renovată, iar pacienții sunt tratați cu profesionalism și empatie de echipa medicală. Gratitudinea din ochii pacienților este reală și plină de credință că se poate și în România, fără șpagă, fără politic, fără neprofesionalism.

Dorin Bică și Ionuț Gobej, medici specialiști neurochirurgi și fondatori ai secției de Neurochirurgie de la Spitalul Clinic Colentina, sunt doi medici tineri care au revenit în Romania, având convingerea că pot schimba sistemul medical. Și pentru aproape trei ani au reușit, construind de la zero o secție performantă în care doar pe parcursul anului 2016 au efectuat peste 300 de operații. Cei 300 de pacienți au beneficiat de condiții moderne și expertiză medicală europeană. Doi medici naivi, cu siguranță, pentru că sistemul a venit peste ei cu tăvălugul său politic și i-a măturat fără să le dea nici o șansă.

Dar adevărul e că răul va fi suportat de ceilalți 300 sau 3.000 de pacienți care ar fi urmat să beneficieze de expertiza celor doi medici. Deja au fost refuzați 60 de pacienți cu tumori cerebrale complexe pentru că activitatea în Spitalul Colentina a fost blocată politic. În 2017 ar fi urmat să fie efectuate peste 600 de operații. Ce le veți spune acestor oameni? Că e mai important jocul politic decât viața lor? Probabil că da. Atunci când ați decis să interveniți în Spitalul Colentina prin numirea doamnei dr. Silvi Ifrim ați tăiat, conștient sau nu, zile din viața celor care au și vor avea nevoie de intervenții medicale profesioniste.

Probabil dumneavoastră și cei care vă înconjoară considerați că nu veți avea niciodată nevoie de acești medici. Ceea ce nu este valabil pentru restul cetățenilor din București sau din întreaga țară. Chiar dacă mă veți considera naiv, vreau să vă reamintesc faptul că datoria dumneavoastră în calitate de Primar al Capitalei este să aveți grijă de binele cetățenilor obișnuiți. Prin demisiile înaintate de cei doi medici ați eșuat în acest demers și este cu atât mai reprobabil acest lucru cu cât situația este cauzată chiar de deciziile administrației pe care o conduceți. Ați numit la începutul anului un manager nepriceput și dezinteresat de soarta spitalului. Nu este de mirare că profesioniștii din spital au ales să plece după ce au înțeles că e un război cu sistemul pe care nu au cum să-l câștige.

Stimată doamnă, apelul meu nu este unul politic, ci unul umanitar. Vă rog să vă gândiți fără animozități politice la faptul că proasta administrare a spitalelor se traduce zilnic în pierderi de vieți omenești.

Fac un apel, cât nu este prea târziu, să îndreptați deciziile politice pe care le-ați luat și să readuceți la normal ceea ce se petrece în Spitalul Colentina. Pe această cale vă solicit să o retrageți pe doamna dr. Silvi Ifrim din funcția de manager a spitalului Colentina. Schimbați acest mod de a face politică și rezolvați problema de la Spitalul Colentina sau cetățenii din București vă vor trage la răspundere pentru politica dezastruoasă pe care o promovați.

Cu ultima speranță că încă se mai poate face ceva,

Tudor Rareș Pop, deputat USR, circumscripția București

Membru al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților