Mihai Tudose pregătește naționalizarea pensiilor private

Mihai Tudose pregătește naționalizarea pensiilor private

 

Partidul Uniunea Salvați România atrage atenția că premierul Mihai Tudose pregătește naționalizarea pensiilor private și folosește împotriva Pilonului II de pensii același tip de argumente care au fost folosite și în democrația iliberală și pro-putinistă a lui Viktor Orban, în Ungaria, când acesta a naționalizat pensiile private.

Cu 5,37%, Pilonul II de pensii din România are cel mai bun randament anual mediu pentru perioada 2008-2015, după aplicarea comisioanelor și luând în calcul inflația, conform unui studiu comparativ ce include 15 țări UE. În clasamentul realizat de Federația Europeană a Investitorilor și Utilizatorilor de Servicii Financiare suntem urmați de Denamarca cu 5,15% și Polonia cu 4,12%.

România este printre puținele țări UE, alături de Marea Britanie și Letonia, în care comisioanele sunt limitate legal la 2,5% din contribuția lunară plătită și la 0,6% pe an din activul net. Potrivit calculelor APAPR – Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România – în ultimele 12 luni (iunie 2016 – iunie 2017), comisionul mediu perceput în cadrul Pilonului II a fost de 0,98% din activul net. În aceeași perioadă, randamentul mediu net al tuturor fondurilor de pensii din Pilonul II a fost de 7,38%.

Așadar nici comisioanele și nici randamentele fondurilor de pensii administrate privat nu sunt argumente pentru reducerea contribuțiilor individuale către Pilonul II.

Reamintim ca aceste contribuții ar fi trebuit să ajungă deja la 6% din venitul brut, în timp ce ele sunt plafonate momentan la 5,1%. În aceste condiții, reducerea contribuțiilor la 2,5% așa cum are în plan Guvernul Tudose, ar reprezenta practic o înjumătățire a sumelor pe care contributorii de astăzi, pensionarii de mâine, le-ar primi ca pensie privată. În același timp, datorită scăderii populației active, fenomen ce se va accentua în următoarele decade, pensiile plătite de la Pilonul I nu vor putea să asigure pensii publice nici măcar la nivelul oricum scăzut de astăzi.

”Guvernul Tudose se joacă cu interesele românilor pe termen lung și sacrifică pensia generațiilor viitoare pentru majorarea punctului de pensie actual. Pilonul II e singura șansă de salvare a sistemului public de pensii al cărui deficit depășește deficitul bugetar de 3% din PIB”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler într-o conferință de presă.

USR îi cere premierului Mihai Tudose să se documenteze și să comunice corect populației datele financiare, în cunoștință de cauză, nu să prezinte distorsionat informații disponibile public.