USR respinge acuzațiile calomnioase ale Ministerului Apelor și Pădurilor

USR respinge acuzațiile calomnioase ale Ministerului Apelor și Pădurilor

Cetățenii au dreptul să facă petiții și să vegheze la protejarea pădurilor

 

Uniunea Salvați România cere Ministerului Apelor și Pădurilor să retragă acuzațiile calomnioase la adresa partidului cu privire la instigarea societății civile pentru salvarea aplicației InspectorulPădurii.ro.

USR nu a avut niciun rol în mobilizarea cetățenilor care au semnat petiția Agent Green și de-clic.ro, dar consideră că reacția societății civile la amputarea aplicației Inspectorulpădurii.ro este justificată, iar Ministerul Apelor și Pădurilor ar trebui să renunțe la agresivitate și să o înlocuiască cu mulțumiri și explicații pertinente”, declară senatorul USR Allen Coliban, președintele Comisiei de mediu din Senat.

Uniunea Salvați România recunoaște dreptul cetățenilor de a veghea la gestionarea judicioasă a resurselor strategice ale României, drept garantat de Constituție. Mai mult, USR salută rezultatele obținute de organizațiile non-guvernamentale de mediu, care au dus la identificarea a zeci de fapte de natură penală în domeniul silvic în ultimii ani.

Atacul ministerului Apelor și Pădurilor la adresa USR dovedește că suntem singurul partid de opoziție care s-a opus proiectelor PSD-ALDE de ciopârțire a legislație în domeniul mediului și singurul partid care a preluat mesajele societății și le-a adus în Parlament. Închiderea aplicației InspectorulPădurii.ro este doar una dintre măsurile luate de coaliția PSD-ALDE în această jumătate de an la guvernare prin care se favorizează tăierile ilegale și reintrarea în infringement a României.

După cele opt luni de guvernare PSD-LDE avem mai puține instrumente de identificare și combatere a tăierilor ilegale, avem sancțiuni reduse pentru fapte ce contravin Codului Silvic, a fost facilitată distrugerea pădurii pentru construirea de gropi de gunoi, obiective de agrement sau case de vacanță, a fost îngreunată confiscarea mijloacelor de transport a materialelor lemnoase fără aviz”, arată senatorul USR Allen Coliban, președintele Comisiei de mediu din Senat.

Uniunea Salvați România solicită Guvernului dezvoltarea unui sistem complet de combatere și prevenire a tăierilor ilegale și de urmărire a masei lemnoase de la tăiere la procesare. De asemenea, USR propune adoptarea unui regim strict al amenzilor privind contravențiile pe Codul Silvic prevăzute de OUG 51/2016.

Parlamentarii USR vor iniția în noua sesiune parlamentară un proiect de lege care vizează interzicerea totală a tăierilor din parcurile naționale. Dreptul la un mediu curat este prevăzut de Constituție și nu ar trebui să fie subiectul vreunui interes sau joc politic.