Decizie finală a Biroului Național: USR devine singurul partid politic din România care se opune modificării Constituției în forma propusă de CpF

Decizie finală a Biroului Național: USR devine singurul partid politic din România care se opune modificării Constituției în forma propusă de CpF

 Levente Elek: Invităm simpatizanții să se implice în proiectul USR. Rămânem uniți în diversitate și în lupta cu sistemul.

Biroul Național al USR a validat, luni, rezultatul referedumului intern și a decis asumarea poziției rezultate din consultarea membrilor. Astfel, USR devine singurul partid politic din România care se opune modificării art 48 al Constituției, în forma propusă de Coaliția pentru Familie.

Decizia Biroului Național de asumare a poziției rezultate din referendum confirmă că toți membrii USR au puterea de a se pronunța asupra deciziilor cu impact pe termen mediu și lung în problemele de interes ale partidului și ale societății.

În acest context, președintele interimar USR Levente Elek invită simpatizanții USR să se alăture partidului pentru a se implica în proiectul de modernizare a României.

Fiecare membru poate participa la decizii care privesc partidul și societatea românească. Îi invit pe simpatizanții USR să se implice în proiectul nostru. USR este un alt tip de organizație decât celelalte partide care-și amintesc de baza partidului doar în campanie. Pentru noi, contribuția fiecăruia este importantă și am demonstrat asta la referendum.

Referendumul în sine, un exercițiu democratic unic în politica românească, dar și rezultatul referendumului demonstrează că USR este un partid care face o altfel de politică, cu totul diferită de vechile partide, pentru care valorile sunt doar etichete pe care și le-au lipit.

Prin această decizie, USR își asumă responsabilitatea de a apăra libertățile, credințele și valorile fiecăruia, în interior și în exterior. Rămânem uniți în diversitate și în lupta USR cu sistemul corupt și arogant, a declarat Levente Elek după ședința Biroului Național.

USR nu se opune ideii de referendum, ci propunerii concrete de modificare supuse votului cetățenilor. Chiar decizia CCR care aprobă tehnic inițiativa CpF de modificare a Constituției arată că aceasta este inutilă. Din punct de vedere juridic, actuala formulare a articolului 48, care definește familia în Constituție, este interpretată exact la fel ca în variantă propusă de Coaliția pentru Familie.

USR respectă dreptul la inițiativă al cetățenilor, însă acest referendum NU rezolvă o problemă actuală. Revizuirea Constituției în forma pe care Coaliția pentru Familie o promovează creează premisele unui veritabil recensământ pentru dezbinare, instigând la ură și diviziune socială.

Reamintim că în cadrul referendumului intern au votat 1453 de membri USR din totalul de 1829 (prezența la vot de 79,44%), iar 52,9% au ales poziționarea partidului față de inițiativa de modificare a Constituției pentru redefinirea familiei.

La întrebarea „Susţineţi ca USR să aibă o poziţie ca partid pe tema referendumului Coaliţiei pentru Familie?”, 766 au votat DA, 682 au votat NU, iar 5 voturi au fost albe.

La întrebarea „Cum trebuie să se poziţioneze USR ca partid pe tema referendumului Coaliţiei pentru Familie?” 184 au votat PRO, 864 au votat CONTRA, iar 405 voturi au fost albe.