USR depune plângere penală împotriva lui Liviu Dragnea pentru convocarea ilegală a sesiunii extraordinare

USR depune plângere penală împotriva lui Liviu Dragnea pentru convocarea ilegală a sesiunii extraordinare

Partidul Uniunea Salvați România va depune, săptămâna aceasta, o plângere penală împotriva lui Liviu Dragnea pentru convocarea ilegală a sesiunii extraordinare a Camerei Deputaților. Plângerea va fi depusă la Direcția Națională Anticorupție și vizează săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals.

În calitate de președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea a emis o decizie de convocare a plenului Camerei Deputaților cu încălcarea Regulamentului și a Constituției.

Conform art. 66 din Constituție, numai Birourile permanente ale fiecărei camere, sau cel puțin o treime din numărul deputaților ori senatorilor, sau Președintele României pot solicita întrunirea camerelor Parlamentului în sesiune extraordinară, convocarea fiind în sarcina președintelui Camerei Deputaților, în speță Liviu Dragnea.

Cu toate acestea, președintele PSD a emis decizia de convocare a plenului fără să fi fost mandatat în acest sens de Biroul permanent și a publicat-o în Monitorul Oficial de luni. Biroul permanent s-a întrunit abia marți la ora 11:00 și nici atunci nu a avut cvorum pentru desfășurarea valabilă a ședinței, deoarece însuși Liviu Dragnea și reprezentanții PSD au lipsit de la ședință.

Practic, Liviu Dragnea a convocat sesiunea extraordinară cu de la sine putere, încălcând astfel dreptul legitim al partidelor parlamentare de a dezbate și a se pronunța asupra acestei măsuri prin votul din Biroul permanent, ceea ce constituie un abuz în serviciu și un atac împotriva statului de drept.

Acesta reprezintă un caz elocvent de comitere a unui abuz în serviciu fără ca prejudiciul să poată fi cuantificat în bani, ceea ce întărește argumentele USR în sensul neintroducerii unui prag valoric pentru această infracțiune.

Mai mult decât atât, în Monitorul Oficial apare mențiunea că decizia ar fi fost emisă  ”în temeiul dispozițiilor art. 66 alin. (2) și (3) și art. 115 alin. (5) din Constituția României”, ceea ce reprezintă un fals intelectual, având în vedere că un funcționar public aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu a atestat împrejurări necorespunzătoare adevărului cu prilejul întocmirii unui înscris oficial.

Întrucât Liviu Dragnea a săvârșit falsul intelectual cu intenția evidentă de a produce efecte juridice – care, de altfel, s-au și produs, Camera Deputaților întrunindu-se în sesiune extraordinară în baza deciziei sale unilaterale – acesta ar putea fi cercetat inclusiv pentru săvârșirea infracțiunii de uz de fals.

USR consideră că înalții demnitari PSD trebuie să înceapă să respecte procedurile  parlamentare prevăzute de Constituție și regulamente, pentru că acestea sunt elemente care susțin statul de drept și nu șicane birocratice pe care să le ocolești abil atunci când nu îți convin. Aceste proceduri asigură că partidele nu abuzează de puterea pe care le-o da majoritatea obținută în alegeri”, a declarat deputatul USR Silviu Dehelean, membru în Comisia juridică din Camera Deputaților.

Partidul Uniunea Salvați România va solicita Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la legalitatea Ordonanțelor de Urgență aprobate în această perioadă, în condițiile în care sesiunea extraordinară nu a fost convocată legal, iar urgența actelor normative înaintate de Guvern nu poate fi justificată.