PSD-ALDE vor să anihileze viitoarele proteste care ar ”tulbura” ordinea și liniștea publică

PSD-ALDE vor să anihileze viitoarele proteste care ar ”tulbura” ordinea și liniștea publică

În plină vacanță de vară, ministrul de Interne Carmen Dan încearcă să strecoare o modificare a Codului Penal pentru a zdrobi viitoarele proteste care ar ”tulbura” ordinea și liniștea publică. Deși la prima vedere pare a fi o simplă schimbare de politică penală, USR semnalează că sunt destule motive de îngrijorare față de intențiile ascunse ale PSD.

În urma unui incident din Suceava, unde un polițist a fost înjunghiat în gară în plină zi, ministrul Carmen Dan a înaintat trei propuneri legislative de modificare a Codului Penal. Două dintre ele vizează modificări în ceea ce privește pedepsele pentru infracțiunile de ultraj și omor calificat, iar a treia înăsprește pedeapsa pentru tulburarea ordinii și liniștii publice. Modificarea art. 371 din Codul Penal constă în mărirea pedepsei pentru tulburarea ordinii și liniștii publice cu închisoare de la 3 luni la 2 ani, în vechea formă, la 1 la 5 ani, în actuala propunere legislativă. Această propunere nu are aproape nicio legătură cu celelalte două și nici cu incidentul din Suceava, însă pare că a fost strecurată de PSD-ALDE, ca să profite de o falsă justificare.

”Nu sunt trei ani de când a intrat în vigoare noul Cod Penal, în 2014. Să ne întrebăm ce s-a schimbat în decursul acestor ani făcând necesară mărirea pedepselor? Răspunsul e simplu – trezirea conștiinței civice a oamenilor manifestată prin protestele împotriva corupției. Acesta este adevăratul motiv al propunerii legislative. Nu „asigurarea protecției efective a celor responsabili cu aplicarea legii”, așa cum susține ministrul Carmen Dan, și nici „percepția populației că sistemul judiciar nu este eficient”. Cetățeanul de rând și binele comun nu au fost niciodată preocuparea principală a PSD-ALDE, dimpotrivă, ci protejarea intereselor de grup ale unor oameni ajunși la vârful statului”, a declarat senatorul USR Vlad Alexandrescu.

Era de așteptat ca după încetarea protestelor din iarnă, coaliția de guvernare să înceapă din nou ofensiva împotriva societății civile. Protestatarii de bună credință, cei care au ieșit în stradă împotriva OUG 13, reprezintă o amenințare la adresa vechii clase politice. Din protestele pentru Roșia Montană și din cele ce au continuat, vechii politicieni nu au înțeles decât pericolul la adresa propriilor poziții, la adăpostul cărora veghează la răspândirea corupției și a abuzului.

Ordinea și liniștea publică sunt apărate prin legi penale ori contravenții în aproape toate statele din lume. În ultimii ani însă, statele care au promovat înăsprirea măsurilor sunt tocmai acelea care au intrat într-o derivă autoritară tot mai accentuată. În state precum Turcia și Rusia pedepsele pentru tulburarea ordinii și liniștii publice s-au înăsprit pe măsură ce unii politicieni au acaparat mai multe instituții și putere și au dorit să își asigure pozițiile de forță.