A început primul referendum intern din USR

A început primul referendum intern din USR

Partidul Uniunea Salvați România a declanșat, luni, primul referendum intern pe tema poziționării partidului asupra inițiativei de modificare a articolului 48 din Constituție. Acest referendum de consultare a tuturor membrilor unui partid constituie o premieră în istoria politică a României de după 1989.

Referendumul se va desfășura șapte zile consecutive, între 7 și 13 august, iar cei aproximativ 1.800 de membri USR vor avea de răspuns la două întrebări:

  1. Susţineţi ca USR să aibă o poziţie ca partid pe tema referendumului Coaliţiei pentru Familie?” Variante de răspuns: DA / NU.
  2. Cum trebuie să se poziţioneze USR ca partid pe tema referendumului Coaliţiei pentru Familie?” Variante de răspuns: PRO / CONTRA.

Referendumul intern se desfășoară prin intermediul unei platforme online, iar membrii USR pot vota de pe orice terminal conectat la Internet, cum ar fi telefonul, tableta, laptop-ul sau PC-ul. Luni, până la ora 10:00, au votat 332 de membri din 1829, ceea ce înseamnă 18,16% prezența la vot. În perioada votului, este interzisă publicarea rezultatelor parțiale, potrivit regulamentului de organizare a consultării interne.

”Înainte de începerea referendumului, în fiecare filială a partidului au avut loc dezbateri, cu argumente pro și contra poziționării. În final, NU vor exista pierzători și câștigători. Doar USR-ul câștigă pentru că organismele de conducere vor putea lua decizii știind cum se poziționează majoritatea colegilor din partid pe un anumit subiect”, a declarat Dan Barna, purtătorul de cuvânt al USR.

Uniunea Salvați România este primul partid din România care și-a asumat prin statut consultarea tuturor membrilor în problemele de interes ale partidului. Rezultatele referendumurilor interne vor constitui o bază pentru luarea deciziilor legale în cadrul Biroului Național al partidului.