Transferul ELCEN la Primăria Capitalei este o decizie politică care nu rezolvă problema termoficării din București

Partidul Uniunea Salvați România consideră că transferul ELCEN la Primăria Generală a Municipiului București nu rezolvă problema termoficării din Capitală deoarece datoriile dintre RADET și ELCEN sunt șterse printr-un artificiu contabil, fără nicio garanție că o astfel de situație nu se va repeta în viitor.
Membrii USR din Consiliul General al Municipiului București și din comisiile de specialitate ale Parlamentului, Silvia Dinică și Cristina Prună, în urma consultării principalilor responsabili în gestiunea problemelor dintre ELCEN și RADET și a experților în domeniu, susțin că soluția cea mai potrivită pentru furnizarea agentului termic în Capitală este eliminarea controlului politic asupra companiilor respective. Transferul ELCEN la Primăria Capitalei rămâne astfel o decizie politică și nu una economică fără un plan de investiții corect și un studiu de impact clar.

Aflat în subordinea Consiliului General al Municipiului București, RADET are o datorie istorică de 3,6 miliarde de lei către ELCEN, acumulată în ultimii 10 ani. Iresponsabilitatea celor care s-au succedat la conducerea Primăriei Capitalei a dus la acumularea acestor sume care echivalează cu 80% din bugetul anual al primăriei și ar fi imposibil de plătit. Pentru a-și acoperi incompetența, primarul Gabriela Firea a găsit soluția transferului ELCEN de la minister la primărie.

La sfârșitul lunii iunie, primarul Gabriela Firea a cerut consilierilor generali să voteze un acord de principiu prin care primăria să cumpere acțiunile ELCEN de la Ministerul Energiei, susținând că acest lucru se va face la valoarea nominală de 715 milioane de lei și printr-o plată eșalonată pe 5 ani.

Însă, proiectul de ordonanță publicat de Guvern nu e deloc în concordanță cu ceea ce li s-a propus spre aprobare consilierilor. Aflăm că, în realitate, va exista un raport de evaluare al ELCEN de către un evaluator independent, iar primăria va plăti de fapt valoarea cea mai mare dintre valoarea rezultată din raportul de evaluare și valoarea nominală a pachetului de acțiuni, pe o perioadă de maxim 3 ani și cu plata unui avans de 30% din prețul acțiunilor.

Miza transferului ELCEN la Primăria Capitalei și a fuziunii cu RADET o reprezintă aparent stingerea datoriilor RADET către ELCEN. Din păcate pentru bucureșteni, nu este clar nici pentru Gabriela Firea cum va îmbunătăți performanța noii entități rezultate în urma fuziunii. Datoriile vor fi șterse în urma fuziunii, dar fără îmbunătățirea performanței, o propunere de management profesionist și un plan viabil de investiții în infrastructură, nu avem garanția îmbunătățirii serviciilor de termoficare și astfel datoriile vor reapărea, susțin parlamentarii și consilierii USR. Nu trebuie ignorat că ELCEN deține un patrimoniu imobiliar important atât ca poziție în oraș cât și ca dimensiune, patrimoniu de a cărui soartă se va ocupa tot Primăria.

“Soluția” Gabrielei Firea nu este, de fapt, decât o ștergere contabilă a unor datorii și nu o schimbare a sistemului actual prin care Primăria acordă în fiecare an subvenții considerabile de 125 milioane euro, adică peste 10% din bugetul ei anual.

Gabriela Firea demonstrează lipsă de competență și politicianism atunci când spune că doar prin ștergerea datoriei RADET de 3.6 miliarde lei către ELCEN va rezulta o entitate și puternică și sustenabilă și viabilă din punct de vedere economic. Chiar și în urma unei eventuale fuziuni, noua entitate rezultată va prelua datoriile de peste 1,8 miliarde lei ale ELCEN către creditorii săi. Ce va face atunci Primăria București va cumpăra și furnizorii ELCEN? Ar fi ridicol. Problema acționariatului, reprezentat de Consiliul General, care a luat decizii politice proaste în trecut rămâne pentru bucureșteni. Soluția este reașezarea sistemului pe baze sustenabile, susține Partidul Uniunea Salvați România.

Sistemul centralizat de alimentare cu energie termică a Bucureștiului necesită investiții de peste un miliard de euro în următorii ani. Înainte de a cere achiziția ELCEN, era de datoria administrației Firea să prezinte o viziune de dezvoltare credibilă pentru sistemul de alimentare cu energie termică, un plan de investiții care să prevadă surse de finanțare clare, cu precizarea sumelor disponibile, a condițiilor care trebuie îndeplinite pentru accesarea fondurilor și a termenelor asumate.

În lipsa unui astfel de plan, și a asumării de către Primarul General Firea a responsabilității politice și administrative pentru implementarea lui, acțiunile administrației PSD – ALDE a Bucureștiului, și ale guvernului Tudose, au credibilitate zero. Primăria Municipiului București s-a remarcat în ultimii ani prin gestionarea dezastruoasă a proiectelor de investiții în infrastructură, iar guvernările anului 2017 (Grindeanu și acum Tudose) au tăiat investițiile publice și au avut o rată de absorbție apropiată de zero a fondurilor europene, pe fondul incompetenței și derivei populiste a PSD-ALDE.