USR propune ”Legea anti-Ciocoiu”

USR propune ”Legea anti-Ciocoiu”

Partidul Uniunea Salvați România semnalează modul profund imoral în care este folosită legislația actuală pentru pensionarea anticipată a unor persoane din sistemul public și reangajarea ulterioară a acestora în cadrul aceluiași aparat de stat sau în structura altor instituții bugetare.

În ultimele zile, mass-media a prezentat mai multe cazuri în care persoane care s-au pensionat anticipat din sistemul de ordine publică, apărare și siguranță națională au fost reangajate în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, beneficiind de cumulul pensiei cu salariul.
Unul dintre cele mai cele mai cunoscute cazuri este cel al secretarului de stat Cornel Gabriel Ciocoiu (45 de ani) din Ministerul de Interne. În urmă cu o lună, acesta a trecut în rezervă cu grad de general și o pensie lunară de peste 13.000 lei. A doua zi, după ce în Monitorul Oficial a apărut decretul de trecere în rezervă, Ciocoiu a fost reangajat, prin decret semnat de premierul Mihai Tudose, fix pe poziția avută înainte de pensionare.

Partidul Uniunea Salvați România consideră un astfel de caz revoltător și propune Parlamentului spre adoptare ”Legea anti-Ciocoiu”, un proiect de lege care să interzică reangajarea la stat a persoanelor pensionate anticipat cu pensie de serviciu din sistemul de ordine publică, apărare și siguranță națională.

Cumulul pensiei cu salariul este permis, din 2014, grației modificărilor legislative aduse de PSD printr-un proiect de lege propus și semnat de actualul prim-ministru Mihai Tudose care culege acum roadele propriilor inițiative populiste iresponsabile.

”Partidul Uniunea Salvați România propune ca doar persoanele pensionate pentru limită de vârstă să poată lucra atât la stat, cât și la privat”, susține deputatul Dan Barna, purtătorul de cuvânt al USR.

Potrivit proiecutului de lege propus de USR, situaţia cumulului pensiei cu salariul nu poate opera în cazul unei persoane care beneficiază de pensie anticipată în condiţiile legii și este reangajată în aceeași funcție ocupată anterior sau în alte funcții similare din cadrul altor instituții publice sau subordonate acestora.

În același timp, USR susține eliminarea excepțiilor de la principiul contributivității din sistemul public de pensii și limitarea acestora doar la cazuri excepționale și în virtutea unor merite deosebite.