Pasarela pietonală din Herăstrău – o victorie a cetăţenilor, nu a primarului Gabriela Firea

Pasarela pietonală din Herăstrău – o victorie a cetăţenilor, nu a primarului Gabriela Firea

Imediat după începerea lucrărilor la pasarela pietonală pentru traversarea lacului din Herăstrău, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a emis un comunicat în care se laudă cu o victorie proprie şi se pregăteşte de tăiat panglici, în ciuda faptului că a ignorat luni de zile apelurile cetăţenilor şi presiunile din partea USR.

Începerea lucrărilor la pasarela pietonală între cele două maluri ale lacului Herăstrău este o veste bună pentru locuitorii Bucureştiului. Din nefericire, a fost nevoie de două tragedii de la începutul anului pentru ca administraţia Capitalei să ia măsuri şi să găsească o soluţie alternativă la traversarea periculoasă pe podul feroviar din Herăstrău.

Primăria Capitalei a fost indiferentă faţă de problema traversării lacului Herăstrău de către pietoni, cu toate că există un mare pericol de trecere pe podul feroviar, iar ocolirea lacului era un traseu prea lung. De la lansarea campaniei electorale din 2016, USR Sector 1 a atras atenţia asupra urgenţei cu care ar trebui găsită o soluţie sigură de traversare pentru pietoni. Pe lângă presiunea publică efectuată, USR a prezentat diverse alternative şi a insistat pentru a se debloca situaţia birocratică. Una din piedici era autorizaţia din partea Ministerului Transporturilor, care în baza art. 29 al OUG 12/1998 nu permitea construcţii în perimetru de 100 de metri de la axul caii ferate, o distanţă neaplicabilă în cazul lacului Herăstrău. Printr-un amendament, USR a reuşit modificarea acestui articol, astfel încât viitoarea pasarelă să se încadreze în norme legale. Apoi s-a insistat pentru obţinerea avizelor necesare, inclusiv cel de la arhitectul şef al primăriei care iniţial a încercat să evite demersurile noastre.

USR a ţinut sub observaţie situaţia lucrărilor, interpelând repetat ALPAB, iar în momentul în care lucrările au început, a informat prompt cetăţenii asupra situaţiei în cursul dimineţii zilei de 2 august. Însă Gabriela Firea nu a vrut să rateze ocazia de a tăia o nouă panglică, aşa că spre seară aceleiaşi zile, pe pagină de Facebook PMB a fost publicat un comunicat de presă, preluat ulterior şi de unele publicaţii în care se declara, printre altele:

Această problemă a constituit în permanență o prioritate pentru administrația Capitalei și a fost rezolvată în urma pozițiilor publice asumate de Primarul General Gabriela Firea și a diligențelor depuse de reprezentanții ALPAB. Prin urmare, tentativa unor politicieni de a-și aroga merite în deblocarea acestei situații sunt total lipsite de orice bază reală. Primăria Capitalei mulțumește însă tuturor ONG-urilor care s-au implicat în această chestiune și a căror presiune permanentă a fost benefică pentru rezolvarea problemei”.

Când vorbeşte însă de poziţii publice, doamna Firea uită de răspunsul primit pe 14 iunie chiar din partea Ministerului Transportului, ironic, condus tot de PSD: „Primăria Bucureşti a fost informată din 2015 că vom emite aviz pentru construirea pasarelei pietonale la podul din Herăstrău, dar nu am primit nici acum documentaţia”.

În aşteptarea evenimentului de tăiere de panglică pe care probabil Gabriela Firea îl va organiza, USR şi-a făcut datoria şi a clarificat pe pagină PMB situaţia exactă. Comentariul nostru a fost şters, aşa cum se întâmplă de obicei pe pagina primăriei atunci când cineva se opune doamnei Firea.