Sesizare ANI cu privire la declarațiile de avere ale lui Liviu Dragnea

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a sesizat, miercuri, Agenția Națională de Integritate cu privire la declarațiile de avere ale președintelui Camerei Deputaților Liviu Dragnea.

Sesizarea a fost depusă ca urmare a investigațiilor jurnalistice din ultima perioadă care au scos la iveală că Liviu Dragnea, al treilea om în statul român, ar fi posesorul unei averi considerabile care nu se regăsește în nici una din declarațiile sale de avere sau interese depuse de-a lungul anilor în care a ocupat funcții de înaltă demnitate publică.

Simpla suspiciune ce planează asupra unui înalt demnitar al statului român poate provoca daune considerabile asupra instituțiilor pe care acesta le reprezintă.

Din munca jurnaliștilor de investigații rezultă faptul că una dintre proprietățile care nu ar fi procurate din veniturile legale realizate de Liviu Dragnea în calitate de șef al unor instituții publice, se află în municipiul Alexandria. Pe terenul de peste 7.000 de metri pătrați din centrul orașului este construită o vilă enormă, o piscină de dimensiuni considerabile și un teren de tenis.

Terenul și facilitățile de pe el nu apar în declarațiile de avere și interese ale domnului Liviu Dragnea, motiv pentru care ar trebui să fie clarificată de către Agenție proveniența resurselor din care acesta a achiziționat terenul și  imobilul împreună cu anexele.

”Înțelegem din presă că domnul Liviu Dragnea este pasionat de vacanțe exotice, mai ales în Brazilia. E limpede că salariile domniei sale obținute ca angajat al unor instituții publice nu îi permit stilul de viață pe care îl duce și cred că este de datoria Agenției Naționale de Integritate să clarifice dacă între averea dobândită pe parcursul exercitării funcției și veniturile realizate în aceeași perioadă există o diferență vădită, care nu poate fi justificată”, a arătat Emanuel Ungureanu, deputat USR, în sesizarea către ANI.

Tot din investigațiile jurnalistice reiese și o implicare a lui Liviu Dragnea în societatea comercială TelDrum. După cum bine se știe, această societate este o fostă regie autonomă aflată în proprietatea Consiliului Județean Teleorman în perioada în care Liviu Dragnea era președinte al acestei instituții.

Odată privatizată, TelDrum a devenit o foarte prosperă societate comercială, care a încasat sute de milioane de euro din contracte cu statul român. Din păcate, există suspiciunea că deținătorul acțiunilor la purtător ar fi chiar Liviu Dragnea, ceea ce ar fi foarte grav deoarece ar putea pune sub semnul semnul întrebării legalitatea modului în care această societate a obținut contractele cu entități administrative conduse direct sau prin interpuși de Liviu Dragnea.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a mai depus la începutul lunii iulie o sesizare către procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, prin care cere o investigație care să lămurească afacerile suspecte ale președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, ca urmare a dezvăluirilor Rise Project.