Scrisoare deschisă: Copiii din România au nevoie să facă sport nu să înveţe despre sport

Scrisoare deschisă: Copiii din România au nevoie să facă sport nu să înveţe despre sport

Deputata USR, Cristina Iurișniți, membru în Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport, a adresat o scrisoare deschisă domnului ministru Liviu Marian Pop, referitoare la introducerea manualelor de pregătire sportivă.

 

SCRISOARE DESCHISĂ
Educaţia este din nou cenuşăreasa sistemului!

Copiii din România au nevoie să facă sport nu să înveţe despre sport!

Îmi exprim dezaprobarea totală faţă de intenţia de a introduce manuale de sport la clasa a V-a  și încă 40 de manuale de pregătire sportivă.Bătaia de joc la adresa sistemului de educaţie este de neoprit! În fiecare zi aflăm câte ceva din ce ni se pregăteşte în cuptorul Ministerului Educaţiei! Banii publici sunt risipiţi cu dedicaţie, în loc să fie investiţi în manuale digitale suport sau în echipament sportiv care nu abundă în şcolile sărace din mediul urban sau rural.

În calitate de profesor titular în sistemul de învăţământ din 1994, metodist ISJBN, formator naţional, membru în Comisia naţională de curriculum, precum şi de deputat, membru în Comisia permanentă de învățământ, îmi manifest dezaprobarea totală faţă de deciziile luate pe tema noilor manuale şcolare în domeniul pregătirii sportive.

Educaţia de calitate nu se face cu manuale de educaţie fizică la clasa a V-a, domnule ministru Liviu Pop!Altele sunt priorităţile, digitalizarea noilor manuale,descongestionarea programelor care trebuie reactualizate, în acord cu societatea actuală!Era poate mai util un manual digital dacă profesorii de sport simţeau nevoia unui suport didactic, şi investit mai mult în echipament sportiv pentru sălile de sport! În şcolile sărace, cu siguranţă lipsesc mingi, saltele sau plasa de la porţile terenurilor de sport! Copiii trebuie să facă mişcare fizică! Teoria sportivă, regulile se învaţă experimentând!

O altă problemă cu care România se confruntă este obezitatea infantilă, ocupăm locul doi în Europa la acest capitol. Reducerea obezităţii trebuie să reprezinte o prioritate a Ministerului pe care îl coordonaţi, dar nu prin introducerea manualelor de educaţie fizică, ci prin programe guvernamentale coerente dublate de campanii de promovare a unui stil de viaţă sănătos, prin mişcarea fizică şi alimentaţie sănătoasă. O soluţie o poate reprezenta promovarea educaţiei pentru sănătate în şcoli sau a programului Şcoală după şcoală, care poate să pună accentul pe activităţile de mişcare fizică, în niciun caz soluţia nu o reprezintă elaborarea şi publicarea unui manual de educaţie fizică, care va genera costuri inutile în sistem şi nu va rezolva problemele stringente cu care România se confruntă la acest capitol.

În plus, mă îngrijorează un alt anunţ făcut pe reţelele de socializare fără a fi consultate  Asociaţia părinţilor sau Consiliul naţional al elevilor.Iniţiativa dumneavoastră,domnule ministru, Liviu Pop, de a introduce 40 de manuale de pregătire sportivă adresate elevilor din învăţământul vocaţional, s-a făcut peste noapte, în afară oricărei dezbateri publice. In plus, Ministerul nu a prezentat o informare bazată pe cifre care să demonstreze necesitatea tipăririi unor astfel de manuale.

De asemenea, nu am fost informaţi câte manuale se vor tipări pentru fiecare din cele 40 de discipline sportive, dat fiind faptul că interesul nu este unul uniform. Cum îşi vor alege copiii sportul pe care să îl studieze? Cum se va proceda în cazul sporturilor unde pregătirea practică va fi dificil de realizat, în lipsa infrastructurii adecvate. Unde vor fi duşi să înoate? Pe ce terenuri vor juca tenis sau baschet?

Domnule ministru, vă solicit în primul rând, revocarea ordinului transmis către ISJ-uri pentru achiziţionarea de manuale de sport, în al doilea rând vă rog să ţineţi cont de reacţiile colegilor dumneavoastră din Guvern care au anunțat public că nu au intenția de a susține un astfel de demers lipsit de sens, dar şi de societatea civilă care vă solicită anularea unei astfel de decizii absurde, costisitoare şi inutile, cât și demisia dumneavoastră din funcția de ministru al educației naționale.

Deputata Cristina Iurișniți

 

USR își manifestă public dezaprobarea faţă de astfel de abordări lipsite de competenţă managerială, de deschidere spre dialog, de strategii şi viziune în interesul cetăţenilor şi copiilor lor.