USR solicită Guvernului Tudose să nu modifice legislația de acordare a indemnizației pentru mame și tați

USR solicită Guvernului Tudose să nu modifice legislația de acordare a indemnizației pentru mame și tați

Partidul Uniunea Salvați România își exprimă îngrijorarea cu privire la declarațiile recente ale ministrul Muncii Lia Olguța Vasilescu și dezaprobă intenția Guvernului Tudose de a modifica din nou regulile pentru acordarea indemnizației pentru mame și tați în concediu de creștere copil.

Aceste schimbări ar surveni la doar un an de când legislația a suferit modificări adoptate de Parlament, care au fost puternic susţinute de PSD la acel moment. Amintim ministrului Vasilescu poziția colegilor de partid de acum un an, exprimată prin vocea dnei Rovana Plumb: „Nu putem ţine cont de efortul bugetar dacă vorbim de copii”.

”Cred că suntem cu toții de acord că România are o reală problemă demografică, iar natalitatea trebuie impulsionată prin politici publice responsabile și consecvență, stabilitate, investiții în sănătate, educația, infrastructura. Indemnizațiile constituie doar un mic capitol în acest ansamblu, însă unul care contează în decizia tinerilor activi în piața muncii de a avea un copil. Nu este posibil să schimbăm anual regulile și să ne așteptăm ca românii să-și dorească să devină părinți, în ciuda acestui aspect”, a declarat deputata USR Oana Bîzgan, președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse.

În plus, remarcăm încă o dată inechitatea tratamentului de către guvernarea PSD a celor care muncesc și contribuie cu sume importante la bugetul de stat – se plafonează doar beneficiile, nu și contribuțiile, conform declarațiilor dnei Vasilescu.

Mai mult, această inițiativă se adaugă altora care sunt de natură a cește povara fiscală asupra angajaților, în condițiile în care guvernarea PSD în 2016 a dus până acum la creșterea deficitului bugetar, creșterea împrumuturilor pe piața externă, scăderea colectării de taxe și impozite la bugetul de stat, plus niveluri record ale cursului valutar în devafoavrea leului sau un nivel minim al investițiilor guvernamentale în ultimii 10 ani.

Totodată, atragem atenția doamnei Vasilescu, ministru și în Guvernul Grindeanu, și în Guvernul Tudose, că indemnizația pentru mame și tați are un impact bugetar minor față de noua Lege a salarizării, susținută de dna ministru și votată în Parlament de coaliția majoritară PSD+ALDE (USR s-a opus) pe baza căreia unele administrații locale deja și-au dublat, triplat sau înzecit chiar propriile venituri salariale. Mai mult, pensiile speciale pentru parlamentari, pe care USR le-a contestat, de asemenea, au un impact fiscal important față de aceste indemnizații.

În aceste condiții, îndemnăm Ministerul Muncii și pe doamna ministru să găsească soluții viabile alături de colegii din Guvern pentru gestionarea cu responsabilitate a bugetului de stat în așa fel încât să nu existe un impact direct nejustificat asupra indemnizațiilor pentru părinții și viitorii părinți din România. Mai mult, solicităm Ministerului Muncii și Protecției Sociale și întregului Guvern să se preocupe de problemele mamelor, taților și copiilor din România: sărăcie, lipsa accesului la infrastructură modernă de educație, sănătate, asistență socială, nu în ultimul rând, violență domestică, discriminare.