„COMISIA DE TĂIAT HÂRTII 2” – un proiect USR susținut de România 100

Partidul Uniunea salvați România și Platforma România 100 reiau împreună procesul de debirocratizare a statului. Primul proiect de colaborare între Uniunea Salvați România și România 100 se concretizează sub forma ”Comisiei de Tăiat Hârtii 2”, care își propune continuarea procesului de debirocratizare a instituțiilor publice din România și simplificarea interacțiunii cetățeanului cu statul, început de Guvernul Dacian Cioloș.

Actualul proiect este un început de colaborare firesc între Uniunea Salvați România și România 100 întrucât deputații USR Cristian Ghinea și Cătălin Drulă au coordonat acest proiect în guvernul Cioloș, primul fiind și inițaitorul primei Comisii de tăiat hârtii.

Echipa USR, desemnată de Biroul Național al USR, să colaboreze cu România 100, pe acest proiect, este formată din Cristian Ghinea, Cătălin Drulă, Florina Presadă și Stelian Ion.

Proiectul ”Comisia de Tăiat Hârtii 2” își propune să canalizeze energia civică și politică pentru un efort comun de corectare a aberațiilor birocratice. De aceea, Uniunea Salvați România și România 100 caută voluntari care să ajute la identificarea de proiecte de legi care să ajute la debirocratizare, să monitorizeze instituțiile publice și să realizeze recomandări pentru implementarea corectă a măsurilor de simplificare, precum și să ofere sprijin pentru acțiuni legale.

”Debirocratizarea începută la guvern este unul dintre lucrurile cu care mă mândresc cel mai mult din trecerea mea prin serviciul public. Sper că acest proiect USR, sprijinit de România100, să ne aducă noi motive de a fi mândri. Pentru publicul nostru tracasările continue pe care le suferă din partea instituțiilor publice sunt motive de nervi și avem datoria de a continua debirocratizarea statului român”, a declarat deputatul USR Cristian Ghinea.

Pentru a iniția procesul de debirocratizare, Guvernul Cioloș a emis anul trecut Ordonanța de Urgență nr. 41/2016 și alte câteva hotărâri de guvern și ordine de miniștri. Pe 27 iunie 2017 OUG nr. 41/2016 a fost aprobată prin lege în Parlament, devenind primul act normativ care are ca obiect simplificarea procedurilor administrative, fiind obligatorie pentru autorități și instituții.

Transformarea administrației publice și a relației pe care o are cu cetățeanul este însă un proces de lungă durată și care nu se rezolvă printr-un singur act normativ, având în vedere timpul îndelungat în care procedurile administrative și-au alimentat birocrația.