Senatorul USR Mihai Goțiu lansează o provocare pentru parlamentarii români

Senatorul USR Mihai Goțiu lansează o provocare pentru parlamentarii români

Senatorul USR Mihai Goțiu a lansat o provocare pentru toți colegii lui parlamentari: să-și petreacă măcar o parte din această vară în una din stațiunile autohtone, apoi să discute în toamnă și să ia măsuri concrete de sprijinire și dezvoltare a turismului românesc.

”Îi provoc pe toți colegii din Parlament (de la toate partidele) să-și petreacă măcar 2-3 zile din vara asta într-una din stațiunile românești. Să vadă ce funcționează și ce nu. Cred că așa n-am mai ajunge să promovăm cai și oi verzi pe pereți, ci, din toamnă, am găsi soluții reale de sprijinire a turismului autohton, în folosul comunităților locale și, nu în ultimul rând, al României”, a scris Mihai Goțiu, pe pagina lui de Facebook.

Provocarea vine după ce senatorul USR a ajuns la sfârșitul săptămânii trecute la Băile Herculane (jud. Caraș Severin) și a fost dezamăgit că o  asemenea stațiune, cu un potențial turistic uriaș, nu este promovată suficient ori că are parte doar de promovare negativă.

„Un loc ca Băile Herculane, care atrăgea, odinioară, aristocrația Romei imperiale ori împărătesele și împărații austrieci, a ajuns și e aproape invizibil pe harta oficială a turismului românesc și internațional. Am găsit o stațiune mult mai animată față de cum mă așteptam ținând cont de publicitatea de care a avut parte în ultimii ani, în care majoritatea articolelor apărute în presă s-au axat doar pe starea de degradare și colapsul legendarei stațiuni, pusă pe butuci de șmecheriile lui Iosif Armaș, sub „patronajul” lui Adrian Năstase”, a mai notat Mihai Goțiu, care a promis că, personal, se va implica în promovarea turismului autohton.

Senatorul USR a apreciat că parlamentarii români au capacitatea de a promova turismul românesc și că ar putea lua măsuri care să ajute la dezvoltarea lui, dacă nu ar alege să-și petreacă concediile exclusiv în străinătate.

„Avem o clasă politică majoritară care s-a obișnuit cu vacanțele prin „străinătățuri”, dacă se poate pe croazieră în Dubai ori pe plajele Braziliei. Asta se vede și în politicile publice pe care le promovează în domeniu, adresate doar celor cu venituri peste medie, și chiar mult peste medie, ignorând faptul că avem șanse minime să luptăm pe segmentul turismului de lux cu arabii ori chinezii. Când ”modelele” din societate promovate în presă, și nu e vorba doar de politicieni, povestesc doar despre vacanțe exotice ori experiențe de vacanță extreme, ideea de turism autohton pierde din start”, a declarat Mihai Goțiu.

„Cât timp românii continuă să aleagă destinații de vacanță din străinătate, deși, la nivel de potențial pe segmente ca turismul activ în natură, balnear, festivalier ori cultural, nu sunt cu nimic superioare celor autohtone, nu facem decât să exportăm economiile de vacanță. Localnicii pierd locuri de muncă, întreprinzătorii români pierd profituri potențiale, bugetul de stat și bugetele locale pierd încasări. Într-un cuvânt, pierdem pe toată linia”, a conchis senatorul USR.

Luni, realizatorul serialului documentar  „Wild Carpathia”, care se află în această perioadă în România pentru a filma un nou documentar intitulat „Flavours of Romania”, a postat pe Facebook un clip video în care prezintă dezastrul de la Băile Herculane şi face un apel către români să ia atitudine pentru a salva un patrimoniu extraordinar al Europei. Filmările au avut loc weekendul trecut în principal în Parcul Central și Băile Neptun, iar scopul este acela de a prezenta patrimoniul cultural și istoric al orașului și de a sensibiliza cetățenii, posibilii finanțatori să se implice în conservarea acestui patrimoniu.