USR semnalează din nou incompetența ministrului Sănătății

Partidul Uniunea Salvați România solicită ministrului Sănătății Florian Bodog să ia măsuri pentru a preveni crizele de medicamente și vaccinuri în spitalele din România și să demareze campanii publice de informare cu privire la rostul și importanţa vaccinării.

Într-un răspuns, trimis cu două luni de întârziere, la o interpelare USR, ministrul Florian Bodog încearcă să fugă de responsabilitate în gestionarea crizei de medicamente oncologice din spitale și a epidemiei de rujeolă de la începutul anului. Pentru lipsa de medicamente oncologice și hematologice ministrul acuză furnizorii care întârzie să răspundă la solicitări, iar pentru epidemia de rujeolă Florian Bodog indică refuzul masiv la vaccinare al părinților și lipsa de conștientizare a pericolul la care își expun copiii.

”Este clar că domnul Florian Bodog nu înțelege care îi este rolul, ba mai mult, că este incompetent și dezinteresat. Aceste explicații sunt egale cu zero. Ministerul Sănătății ar putea să prevadă garanții în caietele de sarcini pentru furnizorii de medicamente și să desfășoare campanii de prevenire și educație cu privire la vaccinare. Consider că sănătatea și siguranța copiilor noștri ar trebui să fie în prim-plan, nu schilodirea justiției și desfigurarea normelor penale, astfel încât Dragnea și ai lui să scape nepedepsiţi pentru jefuirea constantă a bugetului public”, susține deputatul USR Silviu Dehelean, inițiatorul interpelării către ministrul Sănătății.

De altfel, senatorul USR Adrian Wiener, membru în Comisia pentru sănătate publică, contrazice explicațiile ministrului Florian Bodog și arată faptul că “extinderea curentului anti-vaccinuri are un impact mai mic asupra ratei de vaccinare, cauza cea mai importantă fiind deficitul de acces al populațiilor vulnerabile la servicii medicale în general, implicit la medicul de familie, și vaccinuri. Acest deficit este datorat unei crize majore de finanțare a medicinei primare (flagrant disproporționat față de medicină de spital sau ambulatorie). Rata de vaccinare anti-rujeolă a scăzut constant în ultimii ani (a ajuns în unele județe și la 59% în timp ce bariera de protecție anti-epidemică pentru rujeolă e de 92-95%) iar cauzele sunt multiple. Toate aceste aspecte pot fi remediate și trebuie remediate de către Ministerul Sănătății care are toate pârghiile”.

Uniunea Salvați România consideră că principala problemă a sistemului de sănătate este subfinanțarea cronică care generează lipsa campaniilor publice de conștientizare și informare, lipsa medicamentelor și a materialelor necesare actului medical, lipsa unor furnizori serioși care să își respecte cu promptitudine contractele semnate. Ministrul Sănătății are obligația de a semnala aceste aspecte și de a se lupta pentru alocări bugetare suplimentare și pentru creșterea anuală a procentului dedicat sănătății din PIB, cu cel puțin 1% pe an, dar domnul Bodog preferă să tacă complice în schimbul unui post călduț și onorant în guvernele Dragnea.

USR solicită Ministerului Sănătății denunțarea contractelor cu acei furnizori care au fost incapabili să onoreze comenzile și instituirea unor mecanisme care să le interzică, pe viitor, participarea la licitațiile publice și demararea unor campanii publice, susținute, de conștientizare a riscurilor nevaccinării și de informare cu privire la rostul și importanţa vaccinării. Totodată, USR cere ministrului Bodog trimiterea la Parlament în regim de urgenţă a Legii vaccinării obligatorii, necesară în această situație de pericol pentru sănătatea publică.